szeptember 28, 2021
cserepes hortenzia

Cserepes hortenzia

A hortenzia a kertek egyik legpompásabb virágú cserjéje, azonban azoknak sem kell lemondani erről a bámulatos növényről, akik nem rendelkeznek kerttel, hiszen cserepes hortenziák is kaphatók. A lakás belterében sem bonyolult a tartása. Összegyűjtöttünk olyan praktikákat, amelyekkel garantáltan sokáig élvezhetjük: például ügyeljünk a rendszeres és bőséges öntözésére, és az elnyílt virágait rendszeresen levágjuk le.

A cserepes hortenzia jellemzői

A cserepes hortenzia (Hydrangea macrophylla) ma már a legtöbb árudában és egyes barkácsáruházak polcán is megtalálható, különböző színekben és méretben – általában 30-40 cm-es növénymagasságban kapható. Dekoratív, gömb alakú virága sokáig a lakás díszévé válhat, jól érzi magát fényes, tűző naptól védett helyeken, de nyárra a szabadba is telepíthető.

cserepes hortenzia

Tippek a cserepes hortenzia gondozásához

A cserepes növény jól érzi magát a világos ablakokban, de a tűző naptól feltétlenül védjük. A nagy felületű levelei miatt rendszeresen kell öntözni, a száraz levegőjű lakásokban célszerű helyi párásítást alkalmazni. Az öntözéssel kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy lágy (forralt és langyosra hűtött) víz a legideálisabb, kemény víz a leveleinek sárgulását okozhatja. A pangó vizet nem kedveli, azt mindig távolítsuk el az edénye alól.

Ügyeljünk a gyökérlabdák rendszeres és bőséges öntözésére, de jól látható, ha nem megfelelő a talaj nedvességtartalma, mivel a növényünk összeesik, és a levelei is lekókadnak. A bőséges bimbósodást elősegíthetjük azzal, ha az elnyílt virágait rendszeresen levágjuk. Tavasztól őszig kéthetente javasolt alacsony foszfortartalmú tápoldattal is locsolni.

Kapcsolódó cikkek
Hortenzia szaporítása