Hírlapszemle

 
Agrárpiac

Lázongások miatt drágul a kakaó

Az Elefántcsontparton több napja tartó lázongások miatt folyamatos árnövekedés tapasztalható a világ több kakaópiacán. A New York-i árutőzsdén például szerdán a termény tonnája márciusi lejáratra elérte az 1580 dolláros árat, ami tavaly szeptember óta a legmagasabb szint.

A tengerentúli folyamatokhoz hasonlóan a londoni határidős tőzsdén is drágulás tapasztalható: napközben szintén a márciusi jegyzésre 1629 dolláros áron kereskedtek a terménynyel, úgy, hogy már a hét elején is 2,6 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Londoni elemzők szerint amennyiben rövid időn belül nem változik a helyzet az afrikai országban, úgy tartósabb árnövekedésre kell számítani, aminek nyomán nem elképzelhetetlen az 1750 dollár feletti tonnánkénti ár sem.
A csokoládé alapanyagául szolgáló kakaó termelésében Elefántcsontpart a világelső, kezében tartja a globális kakaóbab-ellátás harmadát. A lázongások mögött az áll, hogy Laurent Gbagbo elnök hívei tüntetésekkel, barikádok emelésével válaszoltak a parlament feloszlatását szorgalmazó ENSZ-javaslatokra.


2006.01.19 14:01
Forrás: Napi Online

Kapcsolódó linkek:
Napi Online
 

Friss hírek