
A jujuba (Ziziphus jujuba), más néven kínai datolya vagy piros datolya egy rendkívül sokoldalú, tápláló és éghajlat-tűrő gyümölcsfa, amely Kínából származik, de az elmúlt években hazánkban is egyre többen kezdtek érdeklődni iránta. A jujuba különleges tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmazkodik a magyar éghajlati viszonyokhoz, szárazságtűrő, kevés gondozást igényel, ráadásul gyümölcse gazdag vitaminokban és antioxidánsokban.
Ez a cikk részletesen bemutatja a jujuba termesztésének minden lépését, a fajtaválasztástól kezdve a szaporításon, gondozáson és metszésen át egészen a betakarításig és a hasznosítási lehetőségekig.
A jujuba botanikai jellemzése
A jujuba a Rhamnaceae (varjútövisfélék) családjába tartozik. Lombhullató fa vagy bokor, mely kifejlett korában 4–8 méteres magasságot is elérhet, de metszéssel könnyen kordában tartható. Levelei tojásdad alakúak, fényesek, szélük enyhén fűrészes. Az ágain apró tüskék találhatók, de egyes fajták tüskementes változatban is elérhetők. Virágai kicsik, sárgás-zöld színűek, kellemes illatúak, nyár elején nyílnak. A termés 2–4 cm hosszú, vörösesbarna, fényes héjú, húsa kezdetben ropogós, éretten puhává válik és datolyához hasonló ízű.
A jujuba termesztésének előnyei
- Szárazságtűrő és melegkedvelő, a klímaváltozás nyertese lehet a jövő gyümölcsöseiben.
- Betegségekkel és kártevőkkel szemben rendkívül ellenálló, vegyszermentes termesztésre is alkalmas.
- Dísznövényként is mutatós, dekoratív lombja és különleges termése miatt.
- Gazdag C-vitaminban, flavonoidokban, vasban és kalciumban.
- Friss fogyasztásra, aszalásra, befőzésre és teának is kiváló.
Fajtaválasztás és szaporítás
A jujuba fajtaválasztásakor érdemes figyelembe venni az érési időt, termésméretet, ízvilágot, illetve a fa növekedési jellemzőit. Magyarországon leginkább három fő fajta terjedt el:
Lang – közepes méretű, gömbölyded termés, édes-savanykás íz, korai érés. Tüskementes változat is létezik.
Li – nagyobb termés, inkább friss fogyasztásra ideális, édesebb íz, kissé szétterülő ágrendszer.
Sugarcane – ropogósabb hús, nagyon magas cukortartalommal.
A jujuba szaporítása történhet magról, de ez nem ad fajtahű utódot, illetve sok időt igényel. Ezért a legelterjedtebb módszer az oltás: a vad alanyra (Ziziphus spinosa) tavasszal vagy nyáron rügyről, esetleg hajtásról oltják a kiválasztott fajtát. Magyarországon egyre több faiskola kínál oltott jujubacsemetéket, amelyek már a 3–4. évben termőre fordulhatnak.
Ültetés és talajigény
A jujuba szereti a napfényt és meleg mikroklímát. A legjobb termést déli fekvésű, szélvédett, jó vízelvezetésű területen hozza. Talajban nem válogatós, de a középkötött, enyhén meszes, jó vízáteresztő talajokat kedveli a leginkább. A magas talajvíz, a pangó víz vagy a túlzott savasság nem kedvező számára.
Ültetés ideje:
A legideálisabb időszak a kora tavasz (március vége–április), amikor a fagyok már nem fenyegetnek, de a fa még nyugalmi állapotban van. Konténeres növényeket nyár végén is ültethetünk.
Ültetési távolság:
Szoliterként legalább 4–5 méter tőtávolság javasolt. Soros telepítés esetén 5 × 5 vagy 5 × 4 méteres hálózat megfelelő.
Ültetési lépések:
- 50–60 cm mély és széles ültetőgödröt kell ásni.
- A gödörbe érett komposzt vagy érett szerves trágya is kerülhet.
- Az oltási pont legalább 5 cm-rel a talajszint fölé kerüljön.
- A friss ültetést bőségesen be kell öntözni, és karóval rögzíteni.
Gondozás az első években
Az első két év kulcsfontosságú: a növény gyökeresedéséhez és koronájának kialakításához rendszeres öntözés és gyommentesen tartott talaj szükséges. Bár a jujuba idősebb korában rendkívül szárazságtűrő, az első évben heti 1–2 alkalommal érdemes alaposan meglocsolni, különösen aszályos időszakokban.
Talajtakarás szalmával vagy mulccsal segít megőrizni a nedvességet és csökkenti a gyomosodást.
Metszés és koronaalakítás
A jujuba metszése fontos a terméshozam és az egészséges faforma kialakításához.
- Koronaalakító metszés – a második évtől kezdődhet, célja a jól szellőző, váza vagy gömb alakú korona kialakítása. A termővesszők legtöbbször az egyéves oldalhajtásokon fejlődnek ki.
- Termőre metszés – tél végén vagy kora tavasszal a beteg, sérült és túlzsúfolt hajtások eltávolítása, valamint az előző évi termőrészek 1/3-ának visszavágása javasolt.
- Fenntartó metszés – az idősebb fák termőegyensúlyának megőrzésére, 4–5 évente erőteljesebb ifjító vágásokkal.
Tápanyagellátás és öntözés
A jujuba kevés tápanyagot igényel, de a bőségesebb terméshez kora tavasszal ajánlott 1–2 kg komposzt vagy szerves trágya kijuttatása a fa köré. A vegetációs időszakban lombtrágya is használható.
Öntözés:
– fiatal fák: rendszeres, mély beöntözés
– termő fák: aszályos nyári időszakokban 10–14 naponkénti öntözés
– túlöntözés kerülendő, gyökérrothadást okozhat
Betegségek és kártevők
A jujuba egyik legnagyobb előnye a kiváló kórtani ellenállóság. Magyarországon szinte alig fordulnak elő komoly betegségek vagy kártevők a növényen. Alkalmanként levéltetvek vagy takácsatkák jelenhetnek meg, ezek ellen vízsugaras lemosás vagy természetes rovarölők is elegendőek. A gyümölcsöt darazsak és madarak is károsíthatják, ezért hálóval vagy zsákkal védhetjük a termést.
Termésérés és betakarítás
A jujuba termése szeptember–októberben érik, fajtától és évjárattól függően. A termések érés közben zöldes színről fényes vörösesbarnára váltanak. Friss fogyasztásra az érett, még kemény példányokat érdemes szedni. Ha aszalás a cél, meg kell várni, amíg a termés puhává és sötétbarnává válik.
Szüretelés kézzel, gyakran több részletben történik. Egy kifejlett fa évente 20–40 kg gyümölcsöt is hozhat, rendszeres gondozás mellett.
Felhasználás és tárolás
A jujuba gazdag tápanyagforrás:
– C-vitamin tartalma többszöröse a citrusfélékének
– természetes antioxidánsokat, flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz
– jótékony hatású az immunrendszerre, emésztésre és idegrendszerre
Felhasználási módok:
- Friss fogyasztás – az érett gyümölcs alma ízű, ropogós.
- Aszalás – napon vagy alacsony hőmérsékleten szárítva, sokáig eltartható.
- Léként – teának, főzetnek, kivonatnak használható.
- Lekvár, szirup, chutney – jól kombinálható gyömbérrel, fahéjjal, almával.
- Gyógynövényként – a hagyományos kínai gyógyászatban nyugtató, vértisztító hatása miatt használják.
- Tárolás: hűvös, száraz helyen akár 1–2 hónapig eltartható. Az aszalt termés sötét hűvös kamrában akár egy évig is tárolható.
Jujuba termesztés kiskertben és ültetvényben
A jujuba tökéletes választás lehet házikertbe, főként díszítő- és gyümölcstermő funkciója miatt. Kis helyen is elfér, jól alakítható, de akár díszfaként is ültethető. Ugyanakkor üzemi termesztésre is alkalmas, különösen azokban a térségekben, ahol más gyümölcsök szenvednek a szárazságtól és a tavaszi fagytól.
Üzemi telepítés esetén fontos a fajtaazonos oltványhasználat, öntözőrendszer kiépítése, a termőegyensúly metszéses fenntartása és a korszerű betakarítási módok kialakítása.
Fotók: depositphotos.com
Kapcsolódó cikk:
A jujuba (kínai datolya) hatásai, felhasználása, receptek
Népszerű cikkek a rovaton belül
Szárazságtűrő gyümölcsfák – megoldások a klímaváltozás kihívásaira
Rezisztens nektarin fajták
Késői őszibarack fajták