június 20, 2024

Mezőgazdasági pályázatírás

pályázatírás

Az új fejlesztési ciklus nemcsak a támogatásokat igénylőknek, de a pályázatírással foglalkozó cégeknek is jó lehetőségeket kínál, azonban a sikerhez számos feltétel megléte szükséges. A képzettség mellett fontos a megfelelő szakmai tapasztalat és gyakorlat, de hosszútávon a jó kapcsolatépítő képesség megléte sem árt. A pályázatok meglehetősen sokrétűek, ezért sok cég bizonyos témákra szakosodik, és egyazon pályázati célok mentén vállalja el a megbízást.

A mezőgazdasági pályázatírás rendkívüli módon felértékelődik az új uniós ciklusban is, hiszen a következő hónapokban az agráriumban rég várt felhívások jelennek meg. Összességében hat új felhívás jelenik meg a vidékfejlesztés keretében, például öntözőtelepekre, külterületi közutakra, az állattartó telepek fejlesztésére vagy akár újdonságként a gyógynövénytermesztés támogatására.

A legtöbb cég manapság kizárólag sikerdíjas pályázatírást vállal, amely előnyös mind a pályázatírónak, de előnyös több okból a pályázó, a megbízó szemszögéből nézve. A sikerdíjak mértéke különböző, azon, hogy mennyire magas ez az összeg kár elmélkedni, hiszen a jó munkát minden esetben meg kell, illetve meg kellene fizetni. A pályázatírás nem csak a pályázat elkészítéséből áll, gyakran több hetes előkészület előzi meg, és az sem ritka, hogy különböző szakértők bevonása is szükséges. Gondoljunk ilyenkor a megvalósíthatósági tanulmányokra, vagy akár a pénzügyi és üzleti tervre.

Visszakanyarodva a sikerdíjhoz csak azt lehet biztosan kijelenteni, hogy tág határok között változik a mértéke. Függ akár az igényelt támogatás összegéttől, de a pályázatírók is különböző mértéket állapítanak meg a támogatás elnyeréséért cserébe. A mezőgazdasági pályázatok esetében általában 4-8 százalékos sikerdíjjal találkoznak az ügyfelek, egyéb pályázatok esetében nagy a szórás: a magas 20 % környékén lévő sikerdíj is megtalálható, de általában az 1-2 %-os sikerdíj a jellemző.

Pályázatíróra van szüksége? Kérjen ajánlatot tanácsadási szolgáltatásainkról!