április 29, 2024

Júniusi teendők a kertben

Cseresznyeszedés cseresznye

MTI Fotó: Bugány János

Június végre egy olyan hónap, mikor reggeli helyett nyugodtan választhatjuk a kertészkedést, biztosan nem maradunk éhen. Sok minden érik, még válogathatunk is, hogy szorgoskodás közben mivel tömjük meg pocakunkat.

Gyümölcsöskertünkben továbbra is éberen őrködjünk, támadhatnak a kártevők. Gyümölcsmolyok, tetvek komoly kárt tudnak okozni, termésünk zömét tönkretehetik, ha nem álljuk útjukat időben. Lisztharmat, varasodás, monília bármikor támadhat.

A legfontosabb, hogy járjunk nyitott szemmel a kertben, vegyük észre, ha gond van, és cselekedjünk. Szüret után a szamócaindákat távolítsuk el, hogy a növénynek legyen ideje felkészülni a következő évi termésre, ne az indák növelésére fordítsa energiáit. Három évesnél idősebb állományt már ne hagyjunk meg, ideje fiatalítani, újratelepíteni. A málna, ribizli és egres hajtásait is metsszük vissza. Érik a cseresznye, lehet szüretelni. A szüret időpontját nagyon gondosan kell megválasztani, ha túl korán, vagy túl későn szüretelünk, akkor a gyümölcs sokat veszít élvezeti értékéből.

Minden gyümölcsre igaz, amit nagyanyám mondogatott szüret közben: „szára jöjjön, ága ne törjön!” Megéri gondosan szüretelni, még akkor is, ha lassabb egy kicsivel, így nem tesszük tönkre a következő évi termésünket. A fák alatt semmilyen beteg nővényrészt, ágat, termést ne hagyjunk! Ha csapadékszegény a hónap, és megtehetjük, akkor pótoljuk a vízveszteséget, locsoljunk.

Figyeljünk a gömbölyödő termés alatt meghajló ágakra. Ritkítsuk meg a gyümölcsöt, és támasszuk alá az ágakat.

Befőzésre jól bevált receptem a dunsztolás. Kimosott üvegeket megtöltök jó háromnegyed részig tiszta gyümölccsel. Felöntöm vízzel, hogy ellepje, és az üveg tetejétől még maradjon el egy-két ujjnyi. Kell rá ízlés szerint egy-két kanál cukor, majd a lezárt üvegeket egy nagy fazékban forralom 20–30 percen át. Dunsztban, fazekastól hagyom kihűlni. Évekig eláll, pedig nem rakok bele semmi tartósítószert. Ez a módszer borsóval is gyönyörűen működik, csak akkor a cukor helyett só kell rá.

Zöldségeskertünk is egyre virulóbb, nagy öröm végignézni gazdagságán. A lassan kiürülő retek, saláta, borsó sorok helyére nyugodtan tehetünk káposztát. Hálás növény, ha megvédjük a káposztalepkék és hernyók támadásától, egészen biztosan nem fognak csalódást okozni. A káposztafélék családjában a karfiol a kényeskedő, csak rutinos kertészeknek ajánlom. Burgonya bakhátait töltögessük, ahogy a növény fejlődése kívánja.

Nagyon fontos gyakran megnézni a levelek fonákját, és amit meglátjuk a kis narancssárga gyöngyökként virító krumplibogár csemetéket, azonnal, késlekedés nélkül csapjunk le rájuk. Ha nem reagálunk időben, lerágnak mindent pár nap alatt.

A legfontosabb munkáink a zöldségeskertben a gyommentesítés és a locsolás, és természetesen a gondos figyelem. Kora hajnalban vagy késő este locsoljunk, mikor nincsenek felforrósodva a növények. Fontos észben tartani, hogy egy alapos locsolás, ami eléri a talaj mélyebb rétegeit is, százszor többet ér, mit a csak a felületet átnedvesítő locsolgatás. Sajnos nincs lehetőségem az egész kertem locsolni, így ezeken a területen talajtakarással igyekszem megtartani a föld nedvességét. Sok előnye (és hátránya is) van ennek a módszernek, ha valaki hasonló cipőben jár, és nem tud öntözni, akkor mindenképp javaslom a kipróbálását.

Igazi virágözönnel örvendeztet meg bennünket ez a hónap. Virágoskertünkre is igaz, hogy a legfontosabb dolgunk az öntözés és a gyommentesítés. Cserjéket, tujákat, fagyalt, tamariszkuszt szaporíthatunk dugványozással. Ha időnk engedi, gondolhatunk a családunk egészségére és például mentát, citromfüvet, csalánt, gyógynövényeket gyűjthetünk és száríthatunk télire, teának. Minden évben tekintélyes mennyiségű lósóska magot halmozok fel, nem csak embernél, de az állatoknál is hatásosan gyógyítja a hasmenést, volt, hogy aranyat ért a magtartalékom.

Forrás: AGROINFORM Szaklap