
A jujuba, más néven kínai datolya (Ziziphus jujuba), Ázsiában évezredek óta használt és tisztelt gyümölcs, amely egyre népszerűbb hazánkban is a természetes gyógyászat és az egészséges táplálkozás híveinek körében. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint sokrétű felhasználhatósága miatt nemcsak a gyógyászatban, hanem a konyhában is értékes alapanyagként szolgál. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a jujuba élettani hatásait, lehetséges felhasználási formáit, és több kipróbált receptet is kínálunk a hagyományos kínai konyhától a modern európai változatokig.
A jujuba botanikai és történeti háttere
A jujuba a Rhamnaceae (bengefélék) családjába tartozik. Délkelet-Ázsiában, főként Kínában és Koreában őshonos, de ma már termesztik Európa melegebb vidékein, így például Magyarország déli részein is egyre gyakrabban találkozunk vele. A gyümölcs alakja kisméretű szilvára vagy datolyára emlékeztet, érett állapotban vörösesbarna színű, húsos, belül pedig egyetlen magot rejt.
Kínában már több mint 4000 éve használják, a hagyományos kínai orvoslás szerint „tonizálja a qi-t” (életerőt), javítja az alvás minőségét, és erősíti a vért.
Tápanyagtartalom és hatóanyagok
A jujuba rendkívül gazdag bioaktív vegyületekben, melyek között megtalálhatóak:
– C-vitamin: 100 gramm friss jujuba közel 70–80 mg C-vitamint tartalmaz, többet, mint a citrusfélék.
– Flavonoidok és polifenolok: erős antioxidáns hatású vegyületek.
– Szaponinok: nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
– Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, kalcium.
– B-vitaminok: különösen B1, B2, B6.
– Rost: magas rosttartalma segíti az emésztést és a bélműködést.
Élettani hatásai
Immunrendszer erősítése
Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma révén a jujuba segíti az immunrendszer megfelelő működését. Különösen ajánlott megfázásos időszakban, vagy általános gyengeség esetén.
Nyugtató, stresszcsökkentő hatás
A jujuba szaponinjai segítik az idegrendszer megnyugtatását, csökkentik a szorongást, és javítják az alvás minőségét. Teaként vagy főzetként lefekvés előtt fogyasztva természetes altatóként működhet.
Májműködés és vértisztítás
A kínai orvoslás szerint a jujuba támogatja a máj méregtelenítő munkáját, és segít a vér „megtisztításában”. Ezt részben a gyümölcs antioxidánsai, részben a keringést javító flavonoidjai biztosítják.
Emésztésjavítás
Magas rosttartalma és enyhe hashajtó hatása miatt hasznos lehet székrekedés vagy lelassult bélműködés esetén. Ugyanakkor prebiotikumként is működik, azaz segíti a hasznos bélflóra működését.
Csonterősítő hatás
A benne található kalcium és foszfor kombinációja támogatja a csontok egészségét, különösen gyermekek, idősek vagy csontritkulásban szenvedők számára lehet hasznos.
Bőr és öregedés elleni védelem
A benne lévő antioxidánsok, különösen a polifenolok, lassítják a sejtek öregedését, csökkentik a szabadgyökök káros hatásait, így fiatalosabb bőrt és jobb általános közérzetet eredményeznek.
Felhasználási módok
A jujubát különféle formában lehet fogyasztani:
– Frissen: íze az almához és a datolyához hasonlít, enyhén édeskés, lédús.
– Szárítva: édesebb, tömörebb állagú, így kiváló teákhoz, zabkásákhoz, süteményekhez.
– Teában vagy főzetként: főleg nyugtató és immunerősítő hatása miatt.
– Porítva vagy kapszula formájában: étrend-kiegészítőként kapható.
– Lekvárként, szirupként: természetes édesítőszerként is használható.
– Ételekbe keverve: például rizs- vagy húsételekbe főzve.
Jujuba receptek
Jujuba tea (klasszikus kínai változat)
Hozzávalók:
– 5–6 szem szárított jujuba
– 2 csésze víz
– ízlés szerint egy szelet gyömbér vagy méz
Elkészítés:
A jujubákat vágd be keresztirányban (így jobban kioldódnak a hatóanyagok), majd tedd fel főni a vízben. 10–15 percig lassú tűzön forrald, szűrd le, ízesítheted mézzel vagy citrommal. Lefekvés előtt fogyasztva segíti az elalvást.
Jujubás rizskása (reggeli változat)
Hozzávalók:
– 1 bögre jázmin rizs vagy basmati
– 8–10 szem szárított jujuba
– 5 bögre víz
– 1 csipet só
– ízlés szerint méz, fahéj, datolya vagy dió
Elkészítés:
A rizst mosd át, majd tedd fel főni a vízben a jujubával együtt. Közepes lángon főzd kb. 30–40 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul és krémes állagú lesz. A végén édesítheted, megszórhatod dióval vagy fahéjjal. Tápláló és emésztésbarát reggeli.
Jujuba chutney (édes-savanyú szósz húsételekhez)
Hozzávalók:
– 15 szem szárított jujuba (felaprítva)
– 1 kisebb alma (reszelve)
– 1 hagyma (apróra vágva)
– 1 teáskanál gyömbér
– 1 evőkanál balzsamecet
– 1 evőkanál méz
– 1 csipet chili vagy feketebors
– kevés víz
Elkészítés:
Az összes hozzávalót tedd egy serpenyőbe, önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd össze lassú tűzön kb. 30 perc alatt. Kiváló kacsasülthöz, csirkemellhez vagy grillezett sajthoz.
Jujubás csirkemell
Hozzávalók:
– 2 egész csirkemellfilé
– 10 szem jujuba (friss vagy áztatott szárított)
– szójaszósz, fokhagyma, gyömbér
– 1 evőkanál méz
– kevés citromlé
– szezámmag
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteld fel, pácold be szójaszósz, zúzott fokhagyma, méz és citromlé keverékébe legalább 1 órára. Egy wokban vagy serpenyőben pirítsd le, majd add hozzá a jujubákat, és kevés vízzel párold össze 10 percig. Tálald főtt rizs vagy bulgur mellé.
Jujubás muffin (európai ihletésű recept)
Hozzávalók:
– 2 bögre liszt
– 1/2 bögre barna cukor vagy méz
– 1 tojás
– 1/2 bögre tej
– 1/2 bögre jujubapüré (vagy apróra vágott jujuba)
– 1 teáskanál sütőpor
– fahéj, vanília
Elkészítés:
Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd adagold muffinpapírokba. 180 °C-on süsd kb. 20–25 percig. A jujuba természetes édessége különleges ízvilágot ad a süteménynek.
Jujuba a modern étrendben és wellnessben
Jujuba, mint szuperélelmiszer
Egyre több kutatás igazolja, hogy a jujuba nemcsak tradicionális gyógynövényként, hanem modern „superfoodként” is megállja a helyét. Sportolók, vegetáriánusok, idősek és cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető – bár a szárított jujuba természetes cukortartalma miatt mértékkel fogyasztandó.
Bőrápolásban is megjelent
A jujubából készült kivonatok megtalálhatók ránctalanító krémekben, regeneráló szérumokban is, hiszen segítik a kollagéntermelést és a bőr megújulását.
Detox és léböjt kúrák részeként
Főzetként vagy smoothie-ban más bélbarát növényekkel (pl. gyömbér, alma, citrom) kombinálva a jujuba remek kiegészítője lehet méregtelenítő kúráknak.
Fontos megjegyzések és ellenjavallatok
Bár a jujuba általában biztonságosan fogyasztható, néhány szempontot figyelembe kell venni:
– Vércukorproblémák esetén (pl. cukorbetegség) a szárított változatot csak mértékkel ajánlott fogyasztani.
– Egyes gyógyszerek, különösen nyugtatók és antidepresszánsok mellett nem javasolt nagy mennyiségben fogyasztani, mivel a jujuba is rendelkezik enyhe nyugtató hatással.
– Terhesség alatt a fogyasztása általában biztonságos, de mindig érdemes egyeztetni orvossal.
Fotó: depositphotos.com
Kapcsolódó cikk:
Jujuba (kínai datolya) termesztése és gondozása Magyarországon
Népszerű cikkek a rovaton belül
A vérkeringés javítása gyógynövényekkel és gyógyteákkal
Gyógynövények ajakherpeszre
Gyógynövények ekcémára