
Fotó: agrarkapu.hu
A befőttesüvegekről a címkék eltávolítása sokak számára bosszantó feladat lehet – különösen, ha a ragasztó makacsul ott marad. Az alábbi módszerek hatékonyan, gyorsan és házilag is kivitelezhetők:
Áztatás forró vízben – a legegyszerűbb módszer
Lépések:
- Egy lavórban vagy a mosogatóban tölts forró vizet (akár egy kis mosogatószert is adhatsz hozzá).
- Tedd bele az üvegeket úgy, hogy a címkés rész víz alá kerüljön.
- Áztasd 30–60 percig (vagy akár tovább).
- Próbáld lehúzni a címkét – sokszor egyben lejön.
- Ha ragasztó marad, dörzsöld le szivaccsal vagy műanyag kaparóval.
Olajos dörzsölés – a makacs ragasztók ellen
Ha a címke lejön, de a ragasztó marad:
Használhatsz:
- Étolajat
- Kókuszolajat
- Babaolajat
Lépések:
- Kend be az üveg ragacsos részét olajjal.
- Hagyd rajta 10–20 percig.
- Ezután töröld le dörzsölve egy száraz ruhával vagy dörzsi szivaccsal.
- Végül mosd le mosogatószerrel az olajos réteget.
Szódabikarbóna + olaj paszta – extra hatékony
Hozzávalók:
- Szódabikarbóna
- Étolaj
Lépések:
- Keverj 1:1 arányban szódabikarbónát és olajat pasztává.
- Kend rá a címke helyére.
- Hagyd hatni 15–30 percig.
- Dörzsöld le szivaccsal vagy ronggyal.
- Mosd le a maradékot mosogatószerrel.
Alkoholos vagy oldószeres módszer – csak végső esetben
Használható anyagok:
- Denaturált szesz (alkohol)
- Aceton (körömlakklemosó)
- WD-40
Fontos:
Csak jól szellőző helyen használd!
Ne használd műanyag tetőknél vagy festett felületeken.
Extra tippek
Az újabb befőttesüvegek címkéje vízálló ragasztóval van felragasztva – ehhez szinte mindig szükség van valamilyen zsíros oldószerre.
Ha sok üveggel dolgozol, érdemes egy napot rászánni és egyszerre leszedni mindről a címkét.
Miután letisztítottad az üveget, érdemes forró vízben sterilizálni, ha befőzéshez használod.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Így szűrjük a bodzaszörpöt
Milyen szabványoknak kell megfelelniük a vágóhidaknak az Európai Unióban?
Csökken a borfogyasztás? Jönnek a szőlő alapú gintermékek
Veszik, mint a cukrot a BIO-t
20 magyar élelmiszeripari vállalkozás mutatkozik be Amszterdamban a PLMA kiállításon
Díjazták az agroturizmus legjobb ételeit
Kampány indult a hazai trappista sajtért
Az USA betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús