szeptember 7, 2025

Ősi borvidék új rangja: az EU oltalom alá vette a kőszegi borokat

vörösbor

Az Európai Bizottság döntése értelmében a Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok felkerültek az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába. A rangos elismerés az Alpokalja különleges adottságait és a több évszázados bortermelési hagyományokat ismeri el, amelyek a kőszegi borok sajátos, ásványos ízvilágát és friss, gyümölcsös karakterét adják. A döntéssel Magyarország egyik legrégebbi borvidéke méltó helyére került az európai borkultúra térképén, tovább erősítve a térség gazdasági és kulturális jelentőségét.

A brüsszeli közlemény emlékeztetett: a Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok jellemzőit az Alpok közelsége, a térség kőzetképződményei, valamint a hűvös, de kiegyensúlyozott, a nappali és éjszakai hőmérséklet között markáns különbségeket mutató éghajlat határozzák meg. Ezek a feltételek a késői szüretelési időszakkal és a hagyományos bortermelési szakismerettel együtt könnyed, gyümölcsös, üdén savas borokat, valamint olyan elegáns fehér- és vörösborokat eredményeznek, amelyek hosszú ízűek és hosszan érlelhetőek. Ezek a borok sós ásványosságukról ismertek, amely az alapkőzetből ered, és szerkezetük a természetes savasságon alapul. A termelők a borkészítési eljárások során a visszafogott hordós érlelés és a tartályos érlelés ötvözésével törekszenek a frissesség megőrzésére és arra, hogy a tanninok ne legyenek túl hangsúlyosak a termékben – írták.

A kőszegi termőterület Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, amely hosszú múltra visszatekintő kulturális és gazdasági hagyományokkal bír.

A Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok egyedi jellegéhez hozzájárul a szőlőfajták választéka, a nemzedékről nemzedékre öröklődő szakértelem, valamint a hagyományos és modern borkészítési technikák ötvözése – emlékezettek. Az új megjelölés a mezőgazdasági földrajzi árujelzők uniós adatbázisában és nyilvántartásában (eAmbrosia) szereplő több mint 3669 oltalom alatt álló elnevezés számát gyarapítja.

MTI

Fotó: depositphotos.com