október 12, 2025

Pekándió a magyar konyhában – hat új recept, amit érdemes kipróbálni

pekándió

A pekándió a hagyományos dió édesebb, vajasabb, mégis kifinomult rokona, amely a magyar konyhában is egyre népszerűbb. A következő receptekben a klasszikus hazai ízek – a méz, a túró, a mák és a szilva – találkoznak e különleges diófélével, amely minden fogást gazdagabbá és elegánsabbá tesz.

1. „Mézes–pekándiós túrótorta a Dunántúl stílusában”

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg mascarpone vagy tejföl
  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor vagy méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 dkg pekándió
  • 8 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és 3 dkg aprított pekándióval, majd a keveréket egy 20 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk. A túrót, mascarponét, tojást, mézet, citromhéjat és vaníliát simára keverjük, majd a kekszalapra öntjük. A tetejére szórjuk a maradék, durvára vágott pekándiót. 170 °C-on, légkeveréssel kb. 40 percig sütjük.

Tálalás:

Hűtve, mézzel meglocsolva, egy kevés reszelt citromhéjjal és néhány egész dióval díszítve a legfinomabb.

2. „Almás-pekándiós rétes, ahogy még sosem kóstoltad”

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (6 lap)
  • 4 nagyobb alma
  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg cukor vagy méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 8 dkg aprított pekándió
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kevés vajon és cukorral, fahéjjal pároljuk 5–6 percig. A pekándiót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd az almához keverjük. A réteslapokat olvasztott vajjal megkenjük, 3-at egymásra fektetünk, meghintjük zsemlemorzsával, és a tölteléket ráhalmozzuk. Feltekerjük, a tetejét tojással megkenjük, és 190 °C-on kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás:

Langyosan, porcukorral megszórva, egy gombóc vaníliafagyival különleges desszert.

 

3. „Mákos–pekándiós bejgli – ünnepi újragondolás”

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg darált pekándió
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tésztát az élesztővel felfuttatott tejjel, vajjal, tojássárgájával és liszttel összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük. A töltelékhez a mákot és a diót leforrázzuk a forró tejjel, majd cukorral, mézzel, citromhéjjal összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a tetejét tojással lekenjük. 180 °C-on 35–40 percig sütjük.

Tálalás:

A bejgli szeletelve, porcukorral hintve, egy csésze forralt bor mellé mennyei ünnepi csemege.

pekándió

 

4. „Pekándiós szilvás lepény alföldi mézzel”

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 30 dkg kimagozott szilva
  • 3 evőkanál méz
  • 8 dkg pekándió
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, cukrot, élesztőt, sót, tejet, vajat és tojást összegyúrjuk, majd 30 percig kelesztjük. Kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejére a szilvát elrendezzük, meglocsoljuk mézzel, megszórjuk fahéjjal és durvára tört pekándióval. 180 °C-on kb. 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás:

Langyosan, egy kanál tejföllel vagy vaníliaszósszal kínálva, akár reggelire is tökéletes.

5. „Pekándiós krémes pohárdesszert – mézes joghurt és karamell találkozása”

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 400 g görög joghurt
  • 4 evőkanál méz
  • 6 dkg pekándió
  • 4 db zabkeksz
  • 2 evőkanál karamellöntet vagy juharszirup
  • Fél teáskanál fahéj

Elkészítés:

A pekándiót egy serpenyőben kevés mézzel és fahéjjal megpirítjuk, majd kihűtjük. A zabkekszet összetörjük, és a poharak aljába szórjuk. Erre jön a mézzel elkevert joghurt, majd egy réteg pekándió. A tetejét karamellöntettel locsoljuk meg, és díszítésként 1-2 egész diót helyezünk rá.

Tálalás:

Jól hűtve, kis üvegpoharakban tálalva, rétegesen látható dióval elegáns, modern desszert.

6. „Pekándiós csirkemell mézes-mustáros mázban”

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • Fél citrom leve
  • 8 dkg darált pekándió
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A mézet, mustárt, fokhagymát és citromlevet összekeverjük, majd ezzel bekenjük a csirkemelleket, és 30 percre hűtőbe tesszük. A darált pekándiót zsemlemorzsával és kevés sóval elkeverjük, majd ebbe forgatjuk a húst. Serpenyőben olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk, végül 180 °C-os sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük.

Tálalás:

Sült zöldségekkel vagy zöldsalátával kínálva, a tetejére pár egész pörkölt pekándióval díszítve.

Fotók: depositphotos.com