április 17, 2024

A mediterrán tölcsérjázmin igazi dísze a kertnek

tolcserjazmin2 min

A tölcsérjázmin az egyik legkedveltebb mediterrán növény, hibridjeit általában egyéves dézsás növényként tartják, mivel elég nehézkes az átteleltetése. Napos és félárnyékos helyeken is jól tartható.

A tölcsérjázmin Dél-Amerikában őshonos kúszónövény a meténgfélék népes csoportjába tartozik. Az egész világon elterjedt és kedvelt a mutatós, különféle színben pompázó virágai miatt. Különösen sok tölcsérjázmin található a mediterrán éghajlatú országokban, ahol az enyhe tél miatt akár a szabadban is áttelel. Számos fajtája ismert, a hobbikertészek körében leginkább a Dipladenia Sundaville fajta terjedt el. Szobanövényként is kedvelt, de napos, félárnyékos teraszokon, balkonokon is jól tartható dézsában. A tölcsér alakú virágai lehetnek sárgák, rózsaszínek, fehérek, vagy egészen mély pirosak, amelyeket a klímától függően tavasztól őszig hozza. Gyorsan nő, így ajánlott kellő magasságú támasztékkal, ráccsal ellátni. Tavasszal, ha sikeres volt az átteleltetés – mielőtt gyors növekedési fázisba lépne, ültessük át egy nagyobb cserépbe.

tolcserjazmin1 min

Tippek a Sundaville gondozásához

Habár a tölcsérjázmin igen pompás, a gondozása során nem árt pár dologgal tisztába lenni!

Mérgező

A növényt ősszel a virágzás után ajánlott megmetszeni, de ügyeljünk arra, hogy fehér nedvet enged, amely egyrészt irritálja a bőrt, másrészt mérgezést is okozhat, ha bekerül a szervezetbe. Ez nemcsak az emberre, hanem az állatokra is veszélyes, így a háziállat tulajdonosoknak nem árt óvatosan elhelyezni.

Kedveli a fényt és a meleget

Jó tudni, hogy a Sundaville fény és melegigényes, azonban a déli tűző naptól óvni kell a balkonon nevelt növényt. Télire már a száraz és meleg helyre vigyük be. Az átteleltetése  a túlfűtött száraz beltérben nem könnyű, ezért kezdő kertészeknek komoly feladat a tökéletes körülmény megteremtése.

Vízigényes, de csak nyáron

Nyáron gondos öntözést igényel, de vigyázzunk, mert a pangó vizet nem kedveli. A leveleit napközben párásíthatjuk. Hetente pedig tápoldatozzuk meg. Télen elegendő másfél hetente meglocsolni.