június 17, 2024

Sziklakerti növények: Jó alternatíva a kopár udvar díszítésére

Sziklakert

A sziklakertek nem véletlenül népszerűek, hiszen a kertek olyan területeit is feldobják, amelyek egyébként parlagon maradnának a tűző napfény miatt. A sziklakertbe ültethető növények széles választéka érhető el, választhatunk fűszernövényeket, törpe örökzöldeket a sziklák előterébe, a levendulával pedig mediterrán hangulatot is becsempészhetünk.

Népszerű sziklakerti növények

Egy jól megtervezett sziklakert a kert díszévé válhat és a kreativitásra is lehetőséget ad. Habár a növények közül csak a szárazságtűrő fajták alkalmasak, vannak kifejezetten színes virágú növények, amelyekkel látványos kompozíciót alkothatunk a mostoha feltételek ellenére.

Bíborvörös délvirág

A kristályvirágként (Delosperma cooperi) is ismert növény alacsonyra növő, szétterülő évelő, amely leveleivel is díszít. Nemcsak sziklakertbe telepíthető, jól érzi magát kőfalakon, és szegélyek mentén is. Virágait nagy tömegben hozza kora nyártól egészen augusztus végéig. Kimondottan kedveli a napfényt, ezért árnyékos félárnyékos területre semmiképp se ültessük. Jól tűri a szárazságot, viszont jó tudni, hogy az extrém fagyok ellen mulcsozással védeni kell. Nagyon jól mutat alacsony díszfüvek társaságában.

bíborvörös délvirág

Kakukkfű

A napfényes sziklakertek hálás fűszernövénye a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris), amelynek számos fajtája kapható. Az apró lilásrózsaszínes virágú aromás növény talajtakaró növényként is telepíthető, akár fél méter magasra is megnőhet, hajtásai jellegzetes illatot árasztanak. A fagyok ellen szintén lombtakarással védjük meg.

kakukkfű

Levendula

A levendula (Lavandula sp.) manapság az egyik legfelkapottabb évelő, amelynek ideális helye van a kert legmelegebb, és legnaposabb területén. Sziklakertben is nagyon jól tartható. Jellegzetes, igen kellemes illatú virágait egész nyáron megcsodálhatjuk, és mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek, és udvarnak. Ültetésnél vegyük számításba, hogy jóval magasabbra nő az átlagos növényekhez képest.

levendula

Kövirózsa és varjúháj

A sziklakertek klasszikus alapdarabja a kövirózsa (Sempervivum sp.), és a varjúháj (Sedum sp.), amelyeknek rengeteg féle nemesített fajtája kapható. Bármilyen növény társaságában nagyon jól mutatnak, és rendkívül bírják a forróságot és a téli fagyokat is. Leveleik sokáig tárolják a nedvességet, amely biztosítja, hogy a háziak nyaralása, távolléte alatt sem száradnak ki.

Kövirózsa

Törpe örökzöldek

A törpe örökzöldek is hálás példányai a sziklakerteknek, télen nyáron díszítenek üde leveleikkel. Vannak kifejezetten napfény és szárazság tűrő cserjék is. A horizontálisan növő törpe japán erdeifenyő (Pinus densiflora’Jane Kluis’), vagy a törpe gömbtuja (Thuja occidentalis ’Danica’) már az alakjával is felhívja magára a figyelmet. Az örökzöldek a napfényt jól tűrik, viszont a gömbtuja egészséges és szép fejlődéséhez időnkénti locsolásra van szükség.

törpe gömbtuja