október 18, 2021
csipkebogyó felhasználása

Csipkebogyó felhasználása

Az októberi időjárás számtalan kellemes élményt nyújt, hiszen gyakran kellemes meleg van, és az erdő ezer színben pompázik. Nem csak szabadtéri programnak kiváló, jó lehetőség a szabadon termő vitaminban gazdag bogyók gyűjtésére. A csipkebogyó szezonja most kezdődik, de érdemes tisztában lenni a mennyiségre vonatkozó szabályokkal.

Hasznos tippek a vadon gyűjthető gyógynövényekhez

A szabadon termő bogyók és vadgyümölcsök köztudottan rendkívül magas vitamin tartalommal rendelkeznek. Magyarországon több évszázados hagyománya van a gyógynövények használatának. Nagyjából 130 féle szabadon gyűjthető, és ezeknek jóval több, mint a fele vadon terem. Kedvelt a vadkörte, a vadalma, a som, viszont a csipkebogyónak töretlen a népszerűsége.

A csipkebogyó gyűjtése, és felhasználása

Csipkebogyónak a vadrózsa (Rosa canina) áltermését (Rosae pseudo-fructus)hívjuk, számos elnevezése ismert, csipke, bicske, hecsedli. A legtöbb bogyótól eltérően a csipkebogyó már akkor alkalmas begyűjtésre, amikor kellemes téglavörös az árnyalata.

ccsipkebogyó felhasználása

A sárgás-zöldes színűek még nem, de a túlérett mélyvörös és puha bogyók már nem alkalmasak feldolgozásra. Az álterméseket egy minimális szármaradvánnyal, lehetőleg a kocsány alatt vágjuk le. A leggyakrabban lekvárt, szörpöt készítenek, de igen finom a gyümölcsbor és a csipkebogyó bólé is. Rendkívül gazdag C-vitaminban, és a csipkebogyó tea kiváló meghűléses megbetegedések gyógyítására, azonban sosem forralással, hanem áztatással használjuk fel a hideg vizes kivonatát.

Mennyiségi szabályok, engedélyek

A vadon termő gyógynövények esetében semmilyen hatósági engedély nem szükséges, viszont ha természeti parkban, vagy magán- és állami területen gyűjtünk, akkor a gyűjtéshez engedélyt kell beszereznünk. A mennyiség tekintetében tudni kell, hogy engedély nélkül állami erdőterületeken naponta, személyenként két kg bogyó gyűjthető személyes felhasználásra.

A csipkebogyó vitamintartalma

A csipkebogyó áltermése a C-vitamin mellett jelentős mennyiségben tartalmaz A-,B-,K-, és P-vitamint, de magnézium és vas tartalma is számottevő.

Csipkebogyó tea készítése

Mivel hatóanyaga rendkívül érzékeny a hőre, a csipketeát mindig áztatással készítjük. Nagyjából 5-10 óra szükséges az áztatáshoz, ezért legjobb este egy evőkanálnyi csipkehúst (2-3 g) 3 dl szobahőmérsékletű vízzel leönteni. Fedjük le, és a hatóidő letelte után szűrjük le. Édesíthetjük mézzel, de önmagában is ízletes. Nyáron lehűtve nagyon jó szomjoltó, a hűvös téli hónapokban pedig az egészség őrzője, az immunrendszer támogatója.