május 24, 2024
csipkebogyó felhasználása

Az októberi időjárás számtalan kellemes élményt nyújt, hiszen gyakran kellemes meleg van, és az erdő ezer színben pompázik. Nem csak szabadtéri programnak kiváló, jó lehetőség a szabadon termő vitaminban gazdag bogyók gyűjtésére. A csipkebogyó szezonja most kezdődik, de érdemes tisztában lenni a mennyiségre vonatkozó szabályokkal.

Hasznos tippek a vadon gyűjthető gyógynövényekhez

A szabadon termő bogyók és vadgyümölcsök köztudottan rendkívül magas vitamin tartalommal rendelkeznek. Magyarországon több évszázados hagyománya van a gyógynövények használatának. Nagyjából 130 féle szabadon gyűjthető, és ezeknek jóval több, mint a fele vadon terem. Kedvelt a vadkörte, a vadalma, a som, viszont a csipkebogyónak töretlen a népszerűsége.

A csipkebogyó gyűjtése, és felhasználása

Csipkebogyónak a vadrózsa (Rosa canina) áltermését (Rosae pseudo-fructus)hívjuk, számos elnevezése ismert, csipke, bicske, hecsedli. A legtöbb bogyótól eltérően a csipkebogyó már akkor alkalmas begyűjtésre, amikor kellemes téglavörös az árnyalata.

ccsipkebogyó felhasználása

A sárgás-zöldes színűek még nem, de a túlérett mélyvörös és puha bogyók már nem alkalmasak feldolgozásra. Az álterméseket egy minimális szármaradvánnyal, lehetőleg a kocsány alatt vágjuk le. A leggyakrabban lekvárt, szörpöt készítenek, de igen finom a gyümölcsbor és a csipkebogyó bólé is. Rendkívül gazdag C-vitaminban, és a csipkebogyó tea kiváló meghűléses megbetegedések gyógyítására, azonban sosem forralással, hanem áztatással használjuk fel a hideg vizes kivonatát.

Mennyiségi szabályok, engedélyek

A vadon termő gyógynövények esetében semmilyen hatósági engedély nem szükséges, viszont ha természeti parkban, vagy magán- és állami területen gyűjtünk, akkor a gyűjtéshez engedélyt kell beszereznünk. A mennyiség tekintetében tudni kell, hogy engedély nélkül állami erdőterületeken naponta, személyenként két kg bogyó gyűjthető személyes felhasználásra.

A csipkebogyó vitamintartalma

A csipkebogyó áltermése a C-vitamin mellett jelentős mennyiségben tartalmaz A-,B-,K-, és P-vitamint, de magnézium és vas tartalma is számottevő.

Csipkebogyó tea készítése

Mivel hatóanyaga rendkívül érzékeny a hőre, a csipketeát mindig áztatással készítjük. Nagyjából 5-10 óra szükséges az áztatáshoz, ezért legjobb este egy evőkanálnyi csipkehúst (2-3 g) 3 dl szobahőmérsékletű vízzel leönteni. Fedjük le, és a hatóidő letelte után szűrjük le. Édesíthetjük mézzel, de önmagában is ízletes. Nyáron lehűtve nagyon jó szomjoltó, a hűvös téli hónapokban pedig az egészség őrzője, az immunrendszer támogatója.