április 18, 2024

Házi mézeskalács

mézeskalács

Fotó: entescom.hu

Ha te sem preferálod a „bolti” dolgokat, szánj rá időt, hogy a Te fád ízléses és szép legyen. Csináld magad otthon a mézeskalácsot. Nemcsak szép, de tuti finom is lesz!

A házi mézeskalács

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg cukor
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
kevés őrölt fahéj
1 kávéskanál tört szegfűszeg

A díszítéshez:
Mandula, mazsola, dió, cukros tojásfehérjehab stb.

Elkészítés:
A lisztet, cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk, majd másfél centis lepénnyé nyújtjuk. Tetszés szerint formára szaggatjuk, pl. csillag, baba, szív vagy ami épp van. Kis betlehemest is formázhatunk.

A rávalókat apróra vágjuk (dió, mogyoró, mazsola) és rászórjuk. Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.

A kész pogácsákat kikent, kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola. Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. A süti a fán meg fog keményedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!

Fotó: entescom.hu