A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett, amennyiben nem történik 15-20 százalékos nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint.
Az MTI-nek küldött közleményben felidézik: a hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedése ellenére sem változtak. Ugyanakkor a kereskedelem folyamatosan növelte árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek. További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás.
Légli Ottó, a HNT elnöke a közleményben kiemelte: évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus-járvány. Az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Hozzátette: kollégáik olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, amelyen az gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végiggyűrűzik a teljes borpiacon és negatívan érinti valamennyi borkategóriát, egyértelműen hatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban – fogalmazott.
A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése. Ide tartozik a szőlő termelési költségeinek növekedése, de emelkedik a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költsége is. A szakértők szerint az elmúlt időszakban legalább 15-20 százalékkal nőttek a borászatok költségei, ezért elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi átvételi árának legalább ezzel megegyező emelése a 2021-es szüret után – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
MTI
FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Népszerű cikkek a rovaton belül
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban
A kiskertekbe vásárolt vetőmagok értéke megközelíti az 5 milliárd forintot
A tavalyinál több hibát talált a Nébih az élelmiszerbiztonsági-ellenőrzés során
Nagyot esett a tojás ára
Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás
Megvették az Alföldi Garabonciás Kft-t, jönnek a kóser tejtermékek
FoodTechShow és 400 milliárd forintnyi pályázati forrás az élelmiszeriparnak
Egyre kevesebb kenyeret eszünk, de egyre jobbak a hazai péktermékek