április 24, 2024

3 dolog, amit sosem hallottál még a patkányokról

patkány

A patkány igencsak megosztó élőlény, a legtöbben ugyanis egy utálatos kártevőnek tekintik, míg mások házi kedvencként tartják otthon az egyébként rendkívül intelligens rágcsálót. Ellenérzésünket nem csak a taszító külseje, hanem a hozzá köthető számtalan kár és veszély is táplálja. Ázsiából indulva meghódította az egész világot, az ember mellett bármilyen környezetben képes megélni. Hihetetlen gyorsasággal képes szaporodni, ezért azonnal irtani kell, ha megtelepszik nálunk. Íme néhány hasznos tipp, amivel megfékezheted a patkány kártevő akcióit. Előtte azonban nem árt kicsit jobban megismerni, mivel is állunk szemben.

Miről ismerjük fel a patkányt?

A patkány az egérfélék közé tartozik, így könnyen össze lehet téveszteni a házi egérrel. De ha közelebbről megvizsgáljuk őket, a szembetűnő különbségek megkönnyítik a beazonosítást. Az egér jóval kisebb termetű, teste mindössze 3-10 cm. Ezzel szemben egy felnőtt patkány mérete 16-40 cm-ig terjed. Az egérnek viszonylag kicsi, háromszög alakú feje van, farkuk hosszú, és szőrrel borított. A patkány feje testéhez képest meglehetősen nagy, kis fülei kerekek, vastag farka pedig csupasz. A patkány bundája sötétebb az egérnél.

A különböző alfajokat illetően lehetnek itt ott eltérések, de ezek minimálisak. Persze kivételek mindig is voltak. A bosavi gyapjas patkány, amely Pápua Új-Guineában őshonos, méretben megegyezik egy házimacskával. Nem csoda, hiszen 81 cm hosszú, és 1,36 kg nehéz. Magyarországon viszont csak két fajta patkánnyal találkozhatunk: a vándorpatkánnyal és a házi patkánnyal.

A házi patkány a melegebb éghajlatot szereti, otthonát leginkább falusi környezetben, illetve tanyákon alakítja ki. A hidegebb időjárásnak és a középkori városiasodásnak köszönhetően csökkenni kezdett a létszámuk. A házi patkány kiszorításában ugyancsak döntő szerepet játszott a vándorpatkány, amely nem csak erősebb testfelépítésű, de a hideget is jobban bírja, és szaporodásban is felülmúlja a házi patkányt. A házi patkány külsőre kevésbé rémisztő. Alkata karcsú, a fülei nagyok, az orra hegyes, farka pedig hosszabb a testénél. Átlagosan 20-25 cm nagyságú.

A vándorpatkányról tudjuk tehát, hogy zömökebb, rövidebb a farka, és tompább az orra. Szőre inkább barnás színű. Tömegesen fordul elő nagyvárosokban, ahol kiváló búvóhelyet talál a pincékben és csatornákban. A rengeteg ételmaradék, ami ráadásul elérhető közelségben van, ideális életkörülményeket biztosít a vándorpatkány számára. Nem csoda, hogy a városokban rohamosan szaporodnak. Léteznek olyan városok, ahol több patkány él, mint ember. Egy tanulmány arra is rávilágított, hogy az Egyesült Királyságban kb 81 millió patkány található, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó patkány száma 1,3.

A patkány mindennapjai

A patkányok társas lények, nagy családokban, csoportokban érzik jól magukat. A hierarchián alapuló csoportokat egy domináns hím vezeti. Minden csoportnak saját territóriuma van, amit agresszívan védenek a kívülállókkal szemben. A saját területek legjobb része a vezért illeti.

A patkányok hihetetlenül szapora állatok. A nőstények 3-4 hét vemhesség után 4–10 utódot hoznak világra. A kölykök csupaszon, vakon és csukott füllel jönnek világra, de 3 hét után már teljesen önállóak. 3 hónapos koruk után a nőstények már ivarérettek, évente akár 5 alkalommal is szaporodhatnak. A csoportokon belül gyakori, hogy a nőstények megosztják egymás között az utódok szoptatását.

A táplálkozás terén sem válogatós állat, ugyanis egy mindenevő rágcsálóról beszélünk. Gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez, az étrendjében helyet kapnak a gyümölcsök és zöldségek, magvak, rovarok, halak, kisebb madarak és nyulak is. A nagyvárosban azért is érzi jól magát, mert a rengeteg hulladék változatos táplálkozást biztosít számára.

Érdekességek a patkányról

A legtöbben csak felületesen ismerik a patkányt, pedig egy nagyon érdekes állatról van szó. Kevesen tudják, hogy a farka hossza függ az élőhelye hőmérsékletétől. Magas intelligenciájának köszönhetően könnyű betanítani, ugyanis jó emlékezőtehetsége van. Az emlékezőtehetség miatt álmodni is képes.

Ez ugyan kevésbé a patkány érdeme, de Kínában közkedvelt ételnek számít. Meglepő módon, a patkányoknál is előfordul, hogy többet esznek a kelleténél, és elhíznak. Kísérleti állatként is gyakran alkalmazzák, elsősorban a gyógyszeriparban és más vegyi anyagokkal kapcsolatban.

A patkány nagyszerű úszó, napokig tud a vízben haladni. Ez a táplálékszerzés során is kapóra jön neki. Mindemellett kiemelkedően fut, képes 100 métert megtenni 10 másodperc alatt. A mászás és az ugrás is az erősségei közé tartozik.

Mitől olyan veszélyes a patkány?

Bármennyire is érdekes állat a patkány, érdemes minél előbb megszabadulni tőle. Ha egyszer beköltözik hozzánk, muszáj irtani, különben tönkreteszi az otthonunkat. Rágcsáló létéből fakadóan örökös késztetést érez a rágásra, hogy koptassa folyton növő fogait. És ha már rág, akkor nem érdekli, hogy mit. Rendkívül erős fogával könnyen átrágja az alumíniumot,az  acélt, a fát vagy akár a betont is. Ezáltal szerkezeti károkat okozhat a falban vagy a szigetelésben.

További veszéllyel fenyeget, hogy a patkány gyakran elrág elektromos vezetékeket, ami növeli a tűz és az áramütés kockázatát. A vezetékek mellett szétrágja a bútorokat, szigetelést, és könyveket, a kirágott anyagot pedig felhasználja a fészke építéséhez.

A patkány jelenléte nagy zajjal jár. Ha istállóba vagy magtárba költözik be, megdézsmálja az állatok takarmányát, amit ezek után már nem lehet etetéshez felhasználni. De nem csak az állati eledelre, hanem az emberi táplálékra is veszélyes. Ha bejut a kamrába, és összerágja az élelmiszereket, ürülékével és vizeletével megfertőzi és fogyaszthatatlanná teszi.

A patkány azért is nagyon veszélyes, mert betegségeket terjeszt. Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a középkori pestis járvány terjedése a patkányok miatt történt. De a következő betegségeket is a patkányon keresztül kaphatjuk el:

  • Hantavírusos tüdőszindróma. Ez egy súlyos légúti betegség, amely influenzaszerű tüneteket, és rendkívüli légszomjat okoz.
  • Leptospirózis. Tünetei a sárgaság és vörös szemek.
  • A szalmonellózis, amely egy hasmenést okozó bakteriális fertőzés.

Ezeket a betegségeket elkaphatjuk közvetlen érintkezés során, de a patkány parazitáin keresztül is. Nagyon fontos tehát, hogy azonnal intézkedjünk, ha patkányra utaló jeleket találunk. Ilyenkor az irtás az egyetlen helyes megoldás.

Kártevőirtás

De mik is azok a jelek, amelyek a patkány jelenlétére utalhatnak? Ha éjszaka kaparászást hallunk a padláson, akkor jó eséllyel patkánnyal van dolgunk. Ez a rágcsáló éjjel a legaktívabb, így könnyen megzavarhatja álmainkat. További árulkodó jelek lehetnek a rágásnyomok, amiket falakon és bútorokon fedezhetünk fel. A patkányt a kellemetlen szaga, és jellegzetes, mazsola méretű ürüléke is lebuktathatja.

Mint mindig, itt is a megelőzés a legjobb védekezés. Tartsuk tisztán az otthonunkat, és tömjük be a réseket, ezzel gátoljuk a patkány letelepedését. Használhatunk patkány csapdákat is, a mérgekkel azonban vigyázni kell, mert más állatokra is veszélyes lehet.

Természetesen a védekezés ellenére is előfordulhat, hogy egy patkány invázió kellős közepén találjuk magunkat. Ilyenkor feltétlenül forduljunk szakemberhez, aki gyors és hatékony módszereivel könnyen megszabadít minket a kártevőktől.