![A Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret 1 szőlészet szüret](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2021/08/szoleszet-szuret.jpg)
Fotó: MTI/Varga György
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret Magyarországon, a termés átlagos, a minőség kiemelkedő – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos kereskedelmi igazgatója a Somogy megyei Ordacsehiben csütörtökön.
Varga Máté Péter beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődhetett meg a szüret. Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.
A Varga Pincészet Csabagyöngyéből 12 hektárról 180 ezer kilogramm szőlőt kíván felvásárolni, amiből 170 ezer palack bor fog készülni – mondta.
A badacsonyörsi központú, feldebrői telephellyel is rendelkező Varga Pincészet 250 hektáron termeszt, és 2000 hektárról vásárol fel szőlőt – mondta Varga Máté Péter. Mivel a cég az egyre bővülő prémium termékeit saját termelésű szőlőből állítja elő, a cél a birtok növelése – jegyezte meg. A tervek szerint az Egri borvidékhez tartozó feldebrői területüket 50 hektárral fogják növelni a jövőben.
A 185 főt foglalkoztató pincészet a tavalyi évet 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 350 millió forint nyereséggel zárta.
MTI
Fotó: MTI/Varga György
Népszerű cikkek a rovaton belül
A 43. Országos Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése
A világ 50 legjobb bora között a Gizella Pince 2019-es tokaji aszúja
Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját
Tíz év alatt 100 millió palack magyar bort értékesített külföldön a Lidl Magyarország
A Gedeon Birtok rozéja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
Bárdos Sarolta tokaji borász lett a Borászok Borásza
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Áprilisban indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre