június 24, 2024

A dália nem csak nagyanyáink kertjét díszítette

dália

Vannak olyan növények, amelyek sohasem mennek ki a divatból, ilyen a dália is, amely régebben egyetlen kertből vagy előkertből sem hiányozhatott. Ma már számos fajta közül válogathatunk, így cserébe, balkonládába az alacsonyabb növésű fajtákat is telepíthetjük. A törpe dáliánál a hely, víz és napfény igényét kell szem előtt tartani. Ősszel, ha a föld feletti részek elszáradnak, ássuk ki feltétlenül a gumókat átteleltetésre.

dália

A dália kedvelt fajtái

A dália (Dahlia),- főként a kaktusz dália egyike azoknak az évelő virágnak, amelyet szinte mindenki első látásra felismer. Számtalan fajtája kapható, vásárláskor azonban érdemes figyelembe venni a kertünk, illetve a rendelkezésre álló hely adottságait. Balkonládába vagy cserépbe a rövidszárú fajták ajánlottak, évelőágyásba, kertbe bátran válasszunk a változatos fajtákból. A mutatós virágok lehetnek apró öt centiméterestől a harminc centiméteresig terjedő virágfejek is. A szárhosszúság is igen különböző, a 2 méteres dália mellett 30 cm-es aprónak számító fajták is megtalálhatók.

dália

Kaktusz dália

A kaktusz dália a középmagasra növő fajtákhoz tartozik, akár 1 m magasra is nőhet. Virága is impozáns méretű, az átmérője 10-30 cm. Az ágyásba ültetett dáliának jó vízáteresztő képességű földet válasszunk, mivel a pangó vízre érzékeny. Közepes vízigényű, de a virágzás idején gondos öntözést igényel. A kaktusz dália virágaiban nyár elejétől a fagyok beálltáig gyönyörködhetünk.

Labda dália

dália

A labda dália szintén a középmagas fajták csoportjába tartozik, a szára általában egy méter magasra nő meg. A virágai gömbalakúak, átmérőjük változatos: az 5 cm-estől a 15 cm-es egyaránt előfordul. Érdekessége a vese alakzatú nyelves virágok, amelyek lekerekített csúcsúak. A labda dáliát a májusi fagyok elmúlta után ültessük ki, napos és világos helyre. Közepes vízigényű, de a pangó vizet mindig öntsük ki amennyiben nagyobb dézsában nevelnénk.

Törpe dália

A 30-60 cm magasra növő törpe dália ideális virága a napsütötte balkonoknak, virágait kora nyártól egészen októberig hozza. Mint a több más gumósnövényt tavasszal ültessük el. Érzékeny a fagyokra, így ősz végén kell a gumókat felszedni. A betakarított gumókat száraz, fagymentes helyen tároljuk. Fontos tudni, hogy bokrosodásra hajlamos, ezért a telepítés során vegyük figyelembe a helyigényét. Vízigényes, rendszeres öntözést kíván.