április 24, 2024

A HANGYA-szövetkezetek javítanák tagjaik hozzáférési lehetőségeit a támogatásokhoz

hangya szovetkezet

A HANGYA-szövetkezetek javítanák tagjaik hozzáférési lehetőségei a támogatásokhoz, ezért javaslatcsomagot állítottak össze az Agrárminisztériumnak, amelyben többek között elkülönített kereteket, adminisztrációs könnyítéseket szorgalmaznak – közölte a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése.

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban kiemelték: üdvözlik, hogy a 2023-27. évi támogatási ciklusban a termelői közösségek számos tervezett intézkedésnél nem csupán pályázati jogosultságot kapnak, de sikeres pályázat esetén a támogatásuk intenzitása 10 százalékkal magasabb lehet.

Ugyanakkor módosítást szeretnének a jogosultság megállapításának módszerében, mert a tagok egyenkénti jogosultsági feltételvizsgálata szerintük hátrányos helyzetet eredményez.

Fontos adminisztrációs tehercsökkentésnek tartanák, ha az állami elismerés a termelői közösség számára egyes esetekben alanyi jogosultságot nyitna meg a fejlesztési források odaítélésénél. Így például reálisnak tartanák az elismert növénytermesztő termelői csoportok öntözési közösségként való automatikus elismerését – írták.

A szövetkezeti alapú termelői együttműködések kiemelt kezelését jelentené szerintük, ha a Vidékfejlesztési Programban egyes fejlesztési jogcímek keretének meghatározott hányadát kifejezetten a termelői együttműködések számára specifikálva hirdetnék meg. A javaslataik között szerepel a termelői együttműködések támogatása olyan, eddig a támogatási kereteken kívül eső tevékenységekhez, mint a gépkörök létesítése vagy szén-dioxid-megtakarítással járó kimutatások rendszerszintű kidolgozása.

A 124 éves HANGYA együttműködésnek 125 új típusú szövetkezeti tagszervezete van, amelyek mintegy ötezer termelőt képviselnek.

MTI