október 16, 2025

A jövő élelmiszeripara testközelből: 47 kiállító, 600 látogató a NAK FoodTechShow-n

FoodTechShow

Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Komoly érdeklődés mellett zajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2025. évi FoodTechShow rendezvénye. A több mint 600 látogatót vonzó esemény a hazai élelmiszeripar kiemelkedő szakmai fóruma, ahol ezúttal a legújabb technológiai, környezeti és gazdasági trendek kerültek fókuszba.

Második alkalommal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a FoodTechShow-t, amely idén a környezeti és a gazdasági fenntarthatóság jegyében zajlott a Terminal 1 Airport Event Centerben.

FoodTechShow
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A FoodTechShow 2025 keretében 47 kiállító mutatta be legújabb gépeit és digitális megoldásait. A rendezvényen összesen 103 technológiai és szoftveres fejlesztés volt látható és tanulmányozható, ami jól érzékelteti az esemény technológiai kiterjedtségét és az ipari szereplők aktív érdeklődését, részvételét.

FoodTechShow
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A több mint 600 látogató a globális megközelítést követően két tematikus szekcióban zajló, tíz szakmai előadás során ismerkedhetett meg a fenntartható csomagolási megoldásokkal, az optimális vízfelhasználás és az élelmiszerhulladék csökkentésének lehetőségeivel, valamint a LEAN szemlélet iparági alkalmazásának jövőformáló szerepével. Emellett a szakértők bemutatták, miként járulhat hozzá a digitalizáció az erőforrás-hatékonyság növeléséhez, és hogyan segíthetik a zöld finanszírozási eszközök a fenntartható fejlesztéseket.

FoodTechShow
Fotó: NAK/Szalay György

A rendezvény keretében először került átadásra három kategóriában az „FTS25 GreenTechAward” − Fenntarthatóság Bajnoka Díj, amellyel a NAK azokat a hazai élelmiszeripari vállalkozásokat ismeri el, amelyek példamutató módon ötvözik az innovációt és a fenntarthatóságot. A Fenntarthatóság Bajnoka díjat a kis- és középvállalkozások kategóriájában a Virgin Oil Press Kft./Grapoila, a nagyvállalatok között az OSI Food Solutions Hungary Kft., míg a nagykereskedői kategóriában az Auchan Magyarország Kft. nyerte el.  A Zala-Cereália Kft. kiemelkedő tevékenységeit különdíjjal jutalmazta a NAK.

A fenntarthatóság megvalósítása elképzelhetetlen az élelmiszeripar nélkül. A jövő élelmiszerrendszereit azok a vállalkozások formálják, amelyek csökkentik ökológiai lábnyomukat, megújuló és körforgásos megoldásokat vezetnek be, valamint digitális eszközökkel teszik átláthatóvá és hatékonyabbá működésüket.

FoodTechShow
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A GreenTechAward második körbe bejutott vállalkozásairól az Élelmiszeripari Magazin Különszámában olvashatnak.

NAK