június 15, 2024

A magyar agrárgépek térnyerését segítheti a gyártói érdekképviselet és az MBH Bank együttműködése

Agromashexpo és Agrárgépshow 2024

Mezõgazdasági munkagép a 42. Agromashexpo és Agrárgépshow kiállításon a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a megnyitó napján, 2024. január 24-én. MTI/Kovács Tamás

A hitelintézet és a gyártói érdekképviselet arra számít, hogy felértékelődnek a korszerű banki termékek és szolgáltatások, valamint a közös géphasználat, a közös beszerzések, a lízing és más konstrukciók, a változásra ugyanis a mostani körülmények között nincs sok idő.

A magyar agrárgépek térnyerését segíti a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (Megosz) és az MBH Bank között szerdán létrejött megállapodás – közölték az együttműködés résztvevői.

A megállapodást Budapesten, az AGROmashEXPO és AgrárgépShow nyitó napján írták alá. A felek a magyar mezőgazdaság versenyképességének fenntartása miatt látják szükségesnek az együttműködést, amely hozzájárulhat az erőforrások hatékonyabb felhasználásához, valamint az agrárgazdaság alkalmazkodóképességéhez – írták.

A közlemény szerint a Megosz elnöke úgy véli, hogy nem csak a mezőgazdaság, a mezőgazdasági gépek gyártása is kihívások előtt áll, hiszen a környezeti változások miatt változásra szorul a hagyományos gabona-, olajos- és rostnövények termesztésének technológiája, az állattartásban pedig elsősorban a feldolgozóipar igényel újításokat.

Csanádi Tamás közölte, hogy a magyar mezőgazdasági gépgyártás stabil, kivitele jelentős, külföldi gyártók is végeznek fejlesztéseket Magyarországon.

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a magyar mező- és erdészeti gépgyártás 1,5-2 százalékkal részesedik az uniós piacból, csaknem annyival, amennyivel a magyar agrár- és élelmiszeripar. Hollósi Dávid fontosnak nevezte, hogy a vidékfejlesztési források és a hitelek egyaránt hozzájáruljanak a belföldi agrárgépgyártás fejlődéséhez.

A hitelintézet és a gyártói érdekképviselet arra számít, hogy felértékelődnek a korszerű banki termékek és szolgáltatások, valamint a közös géphasználat, a közös beszerzések, a lízing és más konstrukciók, a változásra ugyanis a mostani körülmények között nincs sok idő. A mezőgépgyártás kulcsszerepet tölt be a fenntarthatóságban, a hatékony munkaerő-felhasználásban, és a további fejlődése is biztosított, ha meg tud felelni a kihívásoknak – olvasható a közleményben.

MTI