április 20, 2024

A mézek fele hamis

méz-mézfesztivál

Fotó: Agrárminisztérium Facebook

Összesen 320 – 20 országból importált – mézszállítmányból vettek véletlenszerűen mintát 2021 novembere és 2022 februárja között.

A megvizsgált mézek 46 százaléka volt gyaníthatóan hamisított a cukrokkal szennyezett mézzel kapcsolatos, EU-szerte összehangolt, „A kaptárból” akció mostanra kiértékelt eredményei alapján – tudta meg a Magyar Hírlap az Európai Bizottságtól. Az autentikus méz és a cukorszirup közötti jelentős árkülönbség megmagyarázza, hogy a mézzel való csalás miért nagyon jövedelmező: míg az importméz ára 2021-ben uniós átlagban kilogrammonként 2,32 euró volt, a rizsből készült cukorszirupok 0,40–0,60 euró körüli áron voltak kaphatók.

„A kaptárból” akció keretében 16 uniós tagállam – Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Spanyolország, Svédország –, valamint Svájc és Norvégia kezdett méztesztelési kampányba. Összesen 320 – 20 országból importált – mézszállítmányból vettek véletlenszerűen mintát 2021 novembere és 2022 februárja között.

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpontnak (Joint Research Centre – JRC) elemzésében megállapította, hogy 147 minta, vagyis a minták 46 százaléka gyaníthatóan hamis, ami azt jelenti, hogy nem felelnek meg az EU mézirányelve általános rendelkezéseinek. Az irányelv ugyanis előírja, hogy „a mézhez nem adható hozzá semmilyen élelmiszer-összetevő, beleértve az élelmiszer-adalékanyagokat, és nem adható hozzá a mézen kívül más adalékanyag sem”. A jelenlegi analitikai módszerek azonban még nem eléggé fejlettek nemzetközi szinten, és egy egyszerű teszt nem elegendő a hamisítás kimutatására, mivel a nyomonkövetésre is szükség van – hívták fel a figyelmet az Európai Bizottságnál. Ezért – hangsúlyozták – a fent említett összehangolt intézkedés a nyomonkövethetőségi információk összegyűjtését, majd a behozatali, feldolgozási, keverési és csomagolási helyszíni vizsgálatokat is magában foglalta.

A teljes cikk ITT olvasható.

A címlapkép illusztráció