június 14, 2024

A pázsit ápolása: Védekezés a fuzáriumos fűpusztulás ellen

pázsit

Tavasszal aktuális feladat a pázsit ápolása is, az első fűnyírást célszerű akkorra időzíteni, amikor a fűszálak láthatóan növekedésnek indultak. Azonban mielőtt belevágnánk a munkátokba, egy-két teendőt nem árt elvégezni, például gereblyézzük el a területen maradt ágakat és leveleket, és nézzük át alaposan, hogy nem utal-e bármi a pázsit betegségére. Igen gyakori a hópenész nevű gombabetegség, amely a pázsiton fehéres-barnás foltokat okoz.

A kertek jellegzetes hangulatát, a zöld gyepfelületet számos károsító és betegség támadhatja meg. Amellett, hogy rontják a fűszőnyeg díszítő értékét, azzal is számolni kell, ha egyszer megjelenik, akkor várható, hogy tovább is terjed, ezért kiemelten fontos a védekezés már a kezdeti stádiumban. A hópenész egy olyan gombabetegség, amely könnyen kezelhető a gazdaboltokban kapható permetszerekkel.

Mit jelent fuzáriumos fűpusztulás, vagy hópenész?

A gyep egy olyan mesterséges évelő növényközösség, amelynek számos károsítója van, és különböző betegsége is ismert. A leggyakoribb problémát a hópenész okozza, amelyet fuzáriumos foltosságként, rózsaszínű foltosságként, vagy fuzáriumos fűpusztulásként is neveznek. Mindegyik elnevezés ugyanazt a betegséget jelenti. Az elváltozást egy gomba, a Fusarium (Micro-dochium) nivalis nevű gomba okozza, amely igen gyakori bizonyos fűféléknél. A tapasztalatok szerint ahol megjelenik, ott számítani lehet a későbbi visszatérésére is.

pázsit ápolása

Hogyan alakul ki fuzáriumos fűpusztulás?

A gombabetegség az őszi vetésű, zöld leveles, bokros állapotukban áttelelő növényeken károsít, például a gabonaféléken (árpa, búza), úgy hogy azoknak a fűhöz hasonló leveleiben okoz kárt. A kórokozó a hosszan tartó téli csapadék miatt a vastag hótakaró alatt szaporodik fel a levegőtlenség hatására, és okozza a levelek elhalását. A gabonákhoz hasonlóan a gyepnél is hasonlók a tünetek: a levelek először sárgulva, majd barnulva elhalnak, nedvesen és összetapadva fekszenek rá a talajra. Súlyos extrém gyep pusztulás a tartós hóval borítottság esetében alakul ki elsősorban, és a károk általában már csak a hóolvadást követően mutatkoznak meg.

A betegség tünetei

Azonban tudni kell, hogy a gomba a gyepet hó nélkül is károsítja. Ennek jelei ősszel is tapasztalhatók, apró, először sárga, majd narancsos vörös-barnás színű néhány centiméteres foltok láthatók, a jellegzetes fuzáriumos kör alakú pusztulás.

A téli hónapokban csoportosan, egymáshoz közel jelennek meg, a méretük a kezdeti pár cm-ről már 10-12 cm körátmérőjű is lehet. Jellegzetes tünet, hogy a fűszálak barnán elhalnak, és a foltokon fehéres penésszerű bevonat a gomba micéliuma is kifejlődik a folyamatos és nedves időjárás hatására.

A gomba micélium (gombafonal)

A pókhálójellegű finom micéliumbevonat sokszor csak a kora hajnalban látható, és gyakran el is tűnik a pázsit felszáradásával. Viszont a gomba megfertőzi a tövek gyökérnyaki részét is, ezzel okozva a levél elhalását.

Mit kell tudni a gomba életciklusáról?

A gomba a gyepen egész évben jelen van, a talajban, és a levél hulladékokon tartja fenn magát. A legoptimálisabb számára a 12-19 Celsius fok, de még az extrém hideget, a – 20 fokot is átvészeli. Azért nehéz nyáron észlelni a fűelhalást, mivel a gyors növekedés gyorsan befedi az elhalt területeteket. A hűvös, nedves idő kedvező a gomba számára, micéliumot és konídiumokat (szaporító spórákat) fejleszt és szaporodik. A spórák szóródását nagyban segíti a szél és az esőcseppek, de mi magunk is elősegítjük a terjedését az ápolás során például a cipőtalpra tapadt gombarészekkel, beteg fűszálakkal.

pázsit betegségei

A betegséget befolyásoló tényezők

Környezeti tényezők

Ősztől tavaszig a nem átfagyott, nedves talaj, valamint a nedves levelek kedvezőek mind a fellépésében, mind az elterjedésében. Ugyanakkor a nedves, hűvös időjárási ciklusok elősegítik a betegség visszatérését, és ismétlődését. Általában a betegség akkor erősödik, amikor lelassul a fű növekedése. A fényszegény időszakok, a tartós felhős, ködös napszakok valamint a magas páratartalom szintén kedveznek a gombafertőzésnek.

Védekezési lehetőségek, ápolási tanácsok

A gyep magassága

A tapasztalatok szerint a túlzottan rövidre nyírt gyepnél gyakoribb a fertőzés, kevésbé súlyos a fertőzés a 6 cm, vagy afeletti fűmagasságnál. A legnagyobb ellenállás a gombával szemben 6-7,5 cm magassággal érhető el.

A gyep vízellátottsága

A túlöntözés, a sok vízzel ellátott (és vízhiányos) gyep fogékonysága jóval magasabb az igény szerint, egyenletesen öntözött gyepnél. Célszerű ezért nem esti, vagy éjszakai öntözéssel, hanem napközbeni öntözéssel, valamint ritkább, de nagyobb vízmennyiség alkalmazásával locsolni.

A gyep átszellőztetettsége

A kert kialakításnál ügyelni kell arra, hogy a terület jól átszellőzhető legyen, és lehetőleg tömör kerítés vagy zárt sövénysor ne akadályozza a széláramlást.

Agrotechnikai tanácsok

Az egyenetlen alkalmi, és bőséges nitrogén műtrágyázás kedvez a fuzárium kialakulásának, mivel a fűtövek szerkezetét lazává teszi, és a sejtfalakat elvékonyítja. Kerülni kell különösen ősszel a nitrogén túladagolását, helyette célszerű télire az erre kifejlesztett kombinált műtrágyakeveréket (magas foszfor-, és káliumtartalmú műtrágyát) használni a gyep felerősítésére.

A betegség megelőzés fontos eszköze még tél előtt a talaj vízelvezető képességének, és levegőzöttségének biztosítása. Majd tavasszal a levegő hőmérsékletének emelkedésével, és az adagolt nitrogén műtrágya hatására a fűszálak erősödnek, és a fuzáriumos betegség kockázata is lecsökken.

Kémiai védekezés

Gyenge fertőzésnél, lokális foltos fűpusztulásnál hatásos a foltoknak és azok környezetének permetezése fungiciddel.

Amennyiben az előző évben fuzáriumos fűpusztulás lépett fel, akkor ajánlott még ősszel kémiai védekezést alkalmazni az erős lehűlést megelőzően. A talajban élő alakja ellen Polyversum biológiai gombaölőszer ajánlott, amely III. forgalmi kategóriába tartozik, és emberre, állatra veszélytelen.

Lomb-és talajvédelmi célra a Switch 62,5 WG felszívódó hatású, szabadforgalmú gombaölőszer bőséges permetléként ajánlott.