május 24, 2024

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat

Vidéki Nők Magyarországért díj

MTI/Mészáros János

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben határozott arról, hogy október 15-e a Vidéki Nők Napja legyen. A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki értékekre és a falvakban élő nők helyzetére. Ez alkalomból adták át Jászapátiban a Vidéki Nők Magyarországért Díjat, amelyet a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapított.

A díjat olyan személynek adományozzák, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Vidéki Nők Magyarországért díj
A 2020. évi díjazott Kis Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke, a Kis Szent Teréz Kamilliánum Közösség vezetője lett. Fotó: MTI/Mészáros János

A 2020. évi díjazott Kis Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke, a Kis Szent Teréz Kamilliánum Közösség vezetője lett. A 2021. évi díjazott pedig Nagyné Legény Ildikó, a Hajdúnánási gazdakör alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei ifjú gazdakör alelnöke.

A kitüntetés az adományozást igazoló díszoklevélből és a Magyar Arany Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Petrás Mária, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas keramikus kerámia dombormű alkotásából áll. A díjakat Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke, Pócs János országgyűlési képviselő és Farkas Sándor miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár adta át.

– Ritkán adódik alkalom, hogy kifejezhessük köszönetünket és elismerésünket a nőknek azért a munkáért, amivel hozzájárulnak a magyar vidéki élet fenntartásához, és jobbá tételéhez. Kevésszer  gondolunk bele, hogy a családi gazdaságok működtetésében, feleségek, anyák, lánygyermekek és nagymamák is jelentős szerepet vállalnak. Egy jól működő családi gazdasághoz család is kell, és ennek megtartásában és működtetésében a nőknek óriási szerepe van, mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette:  a fizikai munka nehézségei miatt hagyományosan az agrárium a férfiak terepe volt eddig, de már kimutatható tendencia, hogy ebben a szektorban is egyre növekszik a nők, és a női vezetők aránya.

Egy 2020-as felmérés szerint Magyarországon a gazdatulajdonosok 28%-a nő, akik innovatív szerepet vállalnak a gazdaságokban, nyitottak az agroturizmusra, érzékenyek a környezetvédelemre és a fenntarthatóság egyre fontosabb problémáira.
Vidéki Nők Magyarországért díj
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Pócs János, a térség fideszes országgyûlési képviselõje átadja az elismerést az idei év díjazottjának, Nagyné Legény Ildikónak, a Hajdúnánási Gazdakör, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alelnökének a Vidéki Nõk Magyarországért díjak átadásán a jászapáti polgármesteri hivatalban 2021. október 15-én.
MTI/Mészáros János

Nagyné Legény Ildikó, agrármérnök, mérnöktanár pályaválasztását meghatározta, hogy beleszületett a gazdálkodók világába, így a föld és a gazdaság szeretete magától értetődő számára. A gazdálkodáson túl a Magyar Nemzeti Agrárkamara szaktanácsadója, pályázatírója, ebben a minőségében segíti a gazdálkodók döntéseit, fejlődési lehetőségeit. Továbbá a Hajdú Bihar Megyei Ifjúgazdakör alelnöke és jelenleg Hajdúnánás alpolgármestere is.

A családi gazdaságot 1998-ban a szülei alapították, ő az egyetem elvégzése után 2006-tól vállalt meghatározó szerepet a vállalkozásukban.

Mivel több területen vállal feladatokat, ezért most főként a gazdaság adminisztrációja a feladata és a vetőmagüzem koordinálása. A gazdaságban fenntartható, tudatos gazdálkodásra törekszenek, amihez nélkülözhetetlen a naprakész tudás, ezért jelenleg is képezi magát, a növényvédelmi szakmérnöki vizsgára készül.

– Amikor díjat kap az ember, felteszi magának a kérdést, hogy mivel érdemelte ki, mi az, ami méltóvá tette arra, hogy egy ilyen elismerés részese lehet. De nem tudom szétválasztani azokat a szerepeket, a mik az életemet meghatározzák, édesanyaként, családi gazdálkodóként, agrárszakemberként, vagy a város vezetésében is ugyanazok a célok visznek előre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ha minden nap elvégzem a munkámat, megnyugtat, hogy tettem valamit a gyermekeim jövőjéért,

mondta Nagyné Legény Ildikó a díj átvételekor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, ripost.hu

Címlapkép: Jászapáti, 2021. október 15.
Az idei díjazott, Nagyné Legény Ildikó, a Hajdúnánási Gazdakör, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alelnöke (b2), a tavalyi év díjazottja, Kis Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke, a Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség vezetõje (b3), valamint Szõnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke (b), Pócs János, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (j2) és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára (j) a Vidéki Nõk Magyarországért díjak átadásán a jászapáti polgármesteri hivatalban 2021. október 15-én.
MTI/Mészáros János