Átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult – jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A hatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhatóság közreműködésével az idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit – áll az Agrárminisztérium (AM) közleményében.
Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme – fogalmazott az államtitkár, aki a közlemény szerint elmondta: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már több éve eredményesen folytat a valós mustfok értékek rögzítésére irányuló ellenőrzést, az idei szüret alkalmával az ellenőrzésbe bevonják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is.
A NAV munkatársai a már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül az idén a nap 24 órájában állandó hatósági felügyeletet tartanak, valamint a beérkező szőlőtermés forgalomszámlálásakor külön is ellenőrzik a legtöbb alacsony alkoholtartalmú bort készítő borászatot, illetve a legtöbb szőlőt felvásárló cégeket – közölte az államtitkár.
Az elmúlt években folyó szüreti ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak. Ezt tapasztalva, az ellenőrzés kiterjesztése indokolttá vált a szőlőfelvásárlási folyamat több szakaszára is.
Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak az idei szüret alkalmával. Az első borvidékek által jóváhagyott árprognózisok már elérhetők a HNT honlapján. Ezek jó igazodási pontot jelentenek nemcsak a szőlőtermelők, hanem a felvásárlók számára is az árról szóló megegyezés kialakításakor – idézte a közlemény Feldman Zsoltot.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
„Ha csorog a Vince, tele a pince” – Szombaton kiderülhet, milyen szőlőtermés várható
Megújult a PTE szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriuma
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
Pezsgőkből és aszúkból rendeznek kóstolót Budapesten
Pannonhalmi borász lett az Év Bortermelője
Egyre népszerűbbek a rozé borok Magyarországon
November végétől pályázhatnak az új AKG-ban való részvételre a szőlőtermelők
Zsinórban másodszor is a világelitben egy tokaji borászat
Mustgáz – a szüreti időszak veszélye