május 21, 2024

Darázsfajták az otthonunk közelében

darázs

Ha szokatlanul sok a darázs, az egyértelműen az enyhe télnek köszönhető, megjelenésükre kora tavasztól késő őszig lehet számítani. Hazánkban különösen a kecskedarázsnak van jelentősége mikrobiológiai szempontból. Csípése kellemetlen és fájdalmas, azonban jóval kevésbé veszélyes, mint a lódarázs.

Leggyakoribb hazai darázsfajták

Az otthonokban és lakott területeken általában a társas darázsfajok, kolóniák fordulnak elő, egy királynő vezetésével. Vannak magányosan élő fajok is, ezek általában karcsúbb termetűek és agyagból, sárból építenek fészket. Érdekes, hogy a darazsak elszaporodása nem egyenletes, például a lódarázs az erdős területeket kedveli. A darázscsípésre allergiás egyéneknél súlyos következményekhez vezethet, anafilaxiás sokkot, de még halált is okozhat.

lódarázs

Közönséges darázs/kecskedarázs

Hazánkban számtalan darázsfaj él, ezek közül a közönséges darázs/kecskedarázs a leggyakoribb. A Vespula vulgarist gyakran láthatjuk a gyümölcsök közelében, de a lakásba is berepül. Habár csípése fájdalmas, és duzzanatot okoz, arra, aki nem allergiás még a több csípés sem jelent életveszélyt.

A kecskedarázs társas lény, a királynője 10 hónapig, a herék és a dolgozók 4 hétig élnek. Csak a megtermékenyített királynő telel át, a többi ősszel elpusztul. Tavasszal farostból 4-6 héten át fészket épít – ablaktokok és a fal találkozásába, padlásra, tetőcserepek alá, ereszcsatornába – és gondoskodik a lárváiról. A darázs ragadozó életmódú, de gyümölcsöt és húst is előszeretettel fogyaszt. Testfelülete az élelmiszer-látogatók közül a legszennyezettebbek közé sorolható. Irtását csak óvatosan szabad végezni, legjobb időszak a kora hajnal, vagy késő este, mikor dermedt állapotban pihennek.

Lódarázs

A lódarázs (Vespa crabro) az egyik leggyakoribb európai darázsfaj, a hossza a 4 cm-t is elérheti, kolóniákban él. A közelébe kerülő embert gyakran megtámadja. Veszélyességét a csípése során szervezetbe kerülő magas koncentrációjú acetil-kolin okozza, amely szívproblémákat, nehézlégzést okozhat, légzésbénulást is kiválthat. Éjszaka is aktívak, akár nyáron a terasz kivilágított lámpái köré is gyűlhetnek, de jellemzően ilyenkor táplálékot gyűjtenek. Egészen a fagyok beálltáig aktívak, de csak a megtermékenyített nőstények telelnek át, az új fészket a frissen kikelt dolgozók fejezik be. A dolgozók potroha végén egyenes, hegyes és visszahúzható fullánk van, de a hímek nem rendelkeznek fullánkkal.