október 15, 2025

Egyre több gazda lát fantáziát a sütőtökben – bővül a termőterület és a kínálat

sütőtök

fotó: NAK / Lévai Zsolt

Egyre nagyobb teret hódít a magyar sütőtök – a gazdák és a fogyasztók is újra felfedezik a színes, egészséges őszi zöldséget. Az idei évben közel 1900 hektáron termelnek sütőtököt hazánkban, ami jelentős bővülés az elmúlt szezonhoz képest. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB adatai szerint a legjobb minőségű tök továbbra is a közvetlenül a termelőktől származó áru, amelyet már nemcsak piacokon, hanem online is megvásárolhatnak a fogyasztók. A sütőtök sikere nem véletlen: aszálytűrő, alacsony költséggel termeszthető, egészséges és sokoldalúan felhasználható növény, amelyre egyre több gazda építi őszi szezonját.

Sütőtök
fotó: NAK / Lévai Zsolt

Beköszöntött az ősz, eljött a sütőtök ideje. Az orange típusú tökök betakarítása már a nyár végén megkezdődött. Ennél a fajtánál a szüret két-három lépcsőben történik az érésnek megfelelően. Október elején elindult a szürke, nagydobosi fajtacsoport szedése is. A piacon megtalálhatók még a hokkaido és provance-i fajták. Forgalmuk a másik két fajtacsoporthoz képest minimális.

A NAK és a FruitVeB közös körképe szerint az idén meghaladja az 1800 hektárt a termőterület nagysága, a területalapú támogatások alapján, 1885 hektáron termelnek 2025-ben sütőtököt Magyarországon. Ez jelentősnek mondható bővülés az elmúlt évi 1600 hektárhoz képest. Egyre több gazdálkodó lát lehetőséget a sütőtöktermelésben, hiszen a sütőtök az egyik legkockázatmentesebb termék: aszálytűrő, alacsony bekerülési költségű növény, egészséges őszi-téli frissen fogyasztható zöldség, sokszínű gasztronómiai felhasználási lehetőségekkel.

sütőtök
fotó: NAK / Lévai Zsolt

A sütőtök friss piacát továbbra is uralja az orange fajtakör, ahol nagy hozamokat lehet elérni a termelés során. A szürke tök piacán az előző évekhez hasonlóan nagyon heterogén a minőség. A jó minőségű sütnivaló tököt nagyon sokan keresik, ami megbízhatóan csak közvetlenül a termelőktől vásárolva érhető el. Az idén az intenzív, öntözött, elsősorban orange fajtájú ültetvényeknél, terméskiesés gyakorlatilag nincs. A nagydobosi sütőtök esetében egy bő 50 százalékos termés takarítható be az extenzíven művelt területekről, a kieső termés mennyisége a kései kötődés miatt egyébként sem lett volna túl jó.

A szürke tök piacának legnagyobb problémája, hogy rossz termesztéstechnológiával, mennyiségi szemlélettel történik a termelés. A Téli Parázs sütőtök vetőmagja 2025 tavaszán jelent meg először a piacon, de csak olyan termelők juthatnak vetőmaghoz, akik vállalják a szigorú termeléstechnológia betartását és a minőségi sütőtököt nem értékesítik kereskedőnek, vagy üzletláncoknak.

A kereskedelmi méretben termelőkkel szemben elvárás a rövid ellátási láncon történő értékesítés, telephelyről a végfogyasztónak: piaci árusítás, közösségi felhasználás, üzemi konyhák, fogyasztói közösségek. A Téli Parázs ugyanis nemcsak egy új sütőtök fajta, hanem szellemi tulajdonként levédett fogalom is. A több évtizedes szelekciós munkával a régi nagydobosi ízvilágot hordozó genetikai háttéren megőrizték azt a minőséget, amiből az elmúlt években kiépült a márka. Az őszi szezonban már 25 olyan értékesítő hely van országszerte, ahol beszerezhető a garantáltan kiváló ízvilágú Téli Parázs sütőtök. Emellett online is rendelhető ma már a sütőtök, amit gyorspostával, előre meghatározott időpontban küld a termelő.

sütőtök
fotó: NAK / Lévai Zsolt

Bár minden adott lenne a fogyasztás jelentős mértékű növeléséhez, vélhetően a heterogén minőség is szerepet játszik abban, hogy stagnál a sütőtök forgalma. A megtermelt mennyiség egyébként Magyarországon elfogy, a sütőtökpiacon sem komolyabb export, sem komolyabb import nem jellemző. A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából ugyanakkor kiemelkedő fontosságú, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, cinket, mangánt, vasat, valamint C-vitamint, A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamint – is tartalmaz.

NAK

Sütőtök, a téli vitaminforrás