június 24, 2024
eper

A köznyelvben földi eperként emlegetett nemes kerti szamóca az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, amelynek szezonja a május. Jó tudni, hogy az az eper, amit kora tavasszal magyar eperként árusítanak, azokat fóliasátor alatt termesztik, vagy üvegházi korai hajtások. A szabadföldi eper érésének idejét nagyban befolyásolja a téli és tavaszi időjárás, meleg télen és tavasszal akár hetekkel korábban is érhet.

Eper, szamóca, szeder ugyanazt jelentik?

A köznyelvben régóta keveredik az eper, a szamóca valamint a szeder elnevezés, a legtöbben eperként a szamócát, szederként a fán termő fehér, vagy fekete epret, szamócának pedig az apró szemű erdei szamócát nevezik.

eper termesztése

Az eper termesztésének módjai

Ahhoz hogy epret a kiskertünkben sikeresen termeszthessünk a termesztés módjával kell tisztába lenni. Ugyanis nem mindegy, hogy hagyományosan szabadföldön, vagy fóliában termesztjük. Mindkét esetben választhatunk hagyományos és csüngő fajták közül.

Termesztése szabadföldön

Ültetés, mulcsozás

A szabadföldi termesztésnek az a lényege, hogy megfelelő sor és tőtávolságot tartunk. Ha a töveket túl sűrűn ültetjük, akkor nem tudunk könnyedén kapálni. Célszerű 40-50 cm-es tőtávolságra, és 70 cm-es sortávolságra ültetni. Az ültetés után erősen ajánlott a tövek környékének mulcsozása, ezzel egyrészt a gaznövekedést szabályozzuk, másrészt a termésünk kevésbé rothad, ha nem ér le a földre. Használhatunk szecskázott szalmát, fakérget is – 4-5 cm-es vastagságban, bár jobb megoldás a talaj fekete fóliával való takarása. Miután az epernek szánt ágyást betrágyáztuk, átdolgoztuk, a fólián vágjunk lyukakat a tövek helyénél, majd ültessük bele a töveket.

 Fontos, hogy milyen mélyen kerülnek a talajba: az sem jó, ha túl sekélyen, de a túlzott mélyre ültetés sem jó. A föld mindenképp takarja el a gyökereket, de a gyöktörzs maradjon szabadon, ebből fognak a levelek kinőni.

eper szamóca

Ültetési idő

A szabadföldi eper ültetésére a nyár vége, ősz eleje a legideálisabb. Célszerű egyéves töveket használni – ezek fejlődtek a kacson az adott évben. Magunk is kinevelhetjük, ehhez az indát hagyjuk legyökerezni, vagy gyökereztessük le cserépbe. Ha nem hagyjuk, hogy az inda további indákat hajtson, azaz rendszeresen lecsipkedjük, azzal erős utódtöveket nyerünk. Az új indák csak gyengítenék az anyatövet. Jó megoldás, ha egy anyatőről csak egy utódot szaporítunk, vagyis csak egy indát gyökereztetünk le.

Az eper tő jellemzően a harmadik év után elöregszik, ilyenkor érdemes újat vásárolni és a régit kidobni. A tapasztalatok szerint háromévente új parcellába, ágyásba érdemes az egész ültetvényt telepíteni.  Ennek oka, hogy addigra a gyomok és a kártevők is felhalmozódhatnak, és a régi talaj kimerül.

Mit ültethetünk az eper helyére?

Ősszel mustárt, amely fertőtleníti a talajt, tavasszal pedig a zöldborsó követheti. Mivel az utóbbi nitrogéngyűjtő növény, segít a talajt nitrogénnel feltölteni. A borsó után pedig nyár elején paradicsom, aztán paprika kerülhet az eper ágyásba.

eper fajtái

Csüngő eper ültetési módszerei

Igen kedvelt manapság a csüngő eper, ezek a fajták ültethetők termőoszlopba, vagy ámpolnába. Nagyon dekoratív, ha egy-egy felfüggesztett ládából zuhatagként nő ki. Sokan ültetik bele egy eresz darabba, ilyenkor a rendszeres öntözésre és tápanyag-utánpótlásra kell figyelmet fordítani.

A fóliás hajtatás egyik módszere is ezen alapul, az eper kb. 1-másfél méter magasságban elhelyezett vályúsorban növekedik, és csüng le. A módszer előnye, hogy kevésbé rothad, mivel nem érintkezik a talajjal.

Kártevői, betegségei

A növény maga nem túl kényes, de a termés érzékeny a moníliára, a szürke rothadásra, a különféle levélfoltosságra, és a vörös gyökérrothadásra. A csigák, és a lótetűkkel szemben nem könnyű védekezni, a kártevők ellen a gazdaboltokban vásárolhatók megfelelő készítmények.

Az eper permetezése

Tavasszal, a fák lemosó permetezésekor ajánlott permetezni. A későbbiekben (az adott szerrel kapcsolatos várakozási idő betartásával) felszívódó készítményekkel és rezes gombaölő szerekkel kell védekezni.

eper

Az eper betakarítása

Elegendő öntözés, és tápoldatozás esetén egy-egy tő akár 10 dkg epret teremhet. Hosszabb távon – folyamatos szaporítással – ha van száz tő, abból 10 kg eper teremhet. Ebből a frissen fogyasztott gyümölcs mellett elegendő mennyiség marad lekvár és szörp készítésére is.

Egyszer termő és folyton termő eper

A legtöbb termést az egyszer termő fajták adják általában tavasszal. A folytontermő eper fajták manapság igen népszerűek, könnyen termeszthetők cserépben a balkonon is. Ezek több hónapon keresztül virágoznak, és egyszerre viszonylag kevesebb termést érlelnek. A vadon élő szamócához hasonló termést adó fajták között is vannak egyszer termő és folyton termő fajták.