június 15, 2024

Ezeket a gyógynövényeket használjuk nátha ellen

allergia nátha megfázás

Fotó: Mojca-Peter/Pixabay

Beköszöntött a hideg idő, ami melegágya a felsőlégúti betegségeknek. Nem rohanunk rögtön orvoshoz, hisz  patikákban is számtalan gyógynövényes szirupot találunk, de mi alapján válasszunk? – teszi fel a kérdést cikkében a Life.hu.

Érdemes megnézni az összetevőket, az sokat segít a választásban. Jó, ha több tünetet is lefed a szirup, például az orr- mellett a torokpanaszok enyhítésére is alkalmas — mondja dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos.

Érdemes már a kezdeti tüneteknél, a torokkaparásnál, orrfolyásnál elkezdeni a kezelést, hogy elkerüljük a felülfertőződést és az esetleges antibiotikum-kúrát.

Ha időben megtámogatjuk a szervezetünket természetes hatóanyagot tartalmazó, gyógynövényes sziruppal, az meghálálja a törődést.

A több gyógynövényt is tartalmazó, egy-egy problémára célzottan összeállított szirupoknak nagy előnyük, hogy nem kell gondolkodni, kitalálni, milyen gyógynövénnyel, gyógyteával kezeljük a betegséget, nem szükséges fitoterápiás tudás hozzá. A jó szirupokban található gyógynövények ráadásul szinergikusan erősítik egymás hatását.

A lándzsás útifű jótékony hatását sokan ismerik, de az erdeifenyő-rügy és az orvosi ziliz is segít a kezdődő torokfájdalom, nátha esetében. A nyákoldó hatású fenyőrügy nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb gyógynövény a koronavírus-járvány időszakában. Az orvosi ziliz pedig a torokfájdalom egyik legjobb gyógyítója volt már a népi gyógyászatban is.

Minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz egy szirup, annál jobb a termék. A száz százalékban természetes, tartósítószer-mentes szereket javasolja a szakember, plusz létezik laktóz- és gluténmentes verzió is – erre érdemes rákérdezni a patikákban.

Egy induló meghűlésnél, náthánál nem kell azonnal orvoshoz szaladni, de ha néhány napon belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen keressünk fel egy gyerekorvost!