április 24, 2024

Ezer színben pompázik a 70 futballstadionnyi méretű amszterdami virágbörze

hollandia amszterdam virág tulipán piac

Fotó: Orna / Pixabay

Szinte a világ bármelyik pontjára szállítanak virágokat a világ legnagyobb virágbörzéjéről, Amszterdamból. A holland város hatalmas raktárában összegyűjtött külföldi és hazai virágok árát a kereskedők aukción határozzák meg.

Óriási a forgalom az Amszterdam külvárosában található virágraktárban. Egymás után szállítják a hatalmas állványokra pakolt színes növényeket a 70 futballstadionnyi méretű hangárba. Ez a világ legnagyobb virágbörzéje. Naponta több tízmillió szál rózsa, tulipán vagy éppen szegfű cserél itt gazdát. Meglepő lehet, de például a Franciaországban eladott csokrok 80 százaléka is innen származik.

Nincs már francia virág. Máshol termelik őket, ahol olcsóbb a munkaerő, enyhébb a szabályozás, majd repülővel vagy hajóval importáljuk őket” – magyarázta a kertészeti szövetség elnöke.

Az amszterdami raktárból persze nemcsak Franciaországba, de a világ szinte minden tájára, még Kazahsztánba is szállítanak virágokat. Azonban ez nem azt jelenti, hogy Hollandia egyedül képes megtermelni ennyi növényt. A virágok többsége ugyanis – környezettudatosság okokból – ide is külföldről érkezik.

Kenyában és Ecuadorban sok természetes fény van, míg Hollandiában üvegházakban termesztjük a rózsákat, amihez áramra és gázra van szükség. Tehát, bár a légi szállítás magas szén-dioxid-kibocsátással jár, a Kenyából és Ecuadorból importált rózsáknak még mindig kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a Hollandiában termesztetteké ”– magyarázta az egyik virágkereskedő cég igazgatója.

A növények aktuális árának meghatározása egy különleges folyamat eredménye. A kereskedők ugyanis egy fordított aukción licitálhatnak. Ez azt jelenti, hogy az árverést egy korábban meghatározott maximum árról kezdik, és folyamatosan csökkentik az összeget, amíg az első nagykereskedő nem jelzi vásárlási szándékát.

MTI