április 24, 2024

2001-ben Ferguson bejelentette, hogy távozik a Manchester Unitedtől, és Wengert fontolgatták a helyére

Alex Ferguson így jellemezte a Manchester United 1986-tól 2003-ig tartó vezetési struktúráját: részt vett a csapat felkészítésében, minden másért pedig Martin Edwards volt a felelős. Ferguson rendszeresen találkozott az elnökkel a trófeákkal és könyvekkel teli irodájában, hogy megvitassák a stratégiákat és az aktuális kihívásokat. Ferguson humorral megjegyezte, hogy mindenben egyöntetű volt Edwardsszal, kivéve a fizetésével kapcsolatos kérdéseket.

Felidézve 1997-et, amikor Kevin Keegan váratlanul elhagyta Newcastle-t, Freddie Shepherd, a klub alelnöke elmondta, hogy Ferguson ügynöke kereste meg. A menedzser arra törekedett, hogy évi egymillió fontra növelje jövedelmét, az ügynök pedig azt vizsgálta, hogy Ferguson érdeklődne-e Newcastle iránt. Shepherd érdeklődése ellenére hamarosan felhívta a Mallorcán nyaraló Edwards, aki tájékoztatta, hogy Ferguson marad a Manchester Unitednél, érdeklődésüket pedig felhasználták céljaik eléréséhez.

fergusson2

Ezt követően Ferguson fizetésemelést ért el a Manchester Unitednél, de egy évvel később bekövetkezett az első komoly konfliktusa Edwardsszal

Ferguson 1995-ben felfrissítette a csapatot, több játékost elengedett, és olyan fiatal tehetségekre támaszkodott, mint Scholes és Beckham, így a United 1996-ban és 1997-ben megnyerte a bajnokságot. A Bajnokok Ligája-sikerre való törekvés azonban azt jelentette, hogy Ferguson szem elől tévesztette az Arsenalt Wenger vezetésével. 1998-ban, a fontos meccseken elszenvedett sorozatos kudarcok után Edwards úgy vélte, hogy Ferguson veszített Wengertől a külső érdekek elterelése és a testület kritikája miatt.

Önéletrajzában Edwards felidézte, hogy az 1998-as nyári szünet után minden fronton félelmeit fejezte ki a vereségtől, ami egy feszült találkozóhoz vezetett Fergusonnal Londonban. Fergusont meglepte a kritika, és megvédte pihenését és a játékosválasztáshoz való hozzáállását.

Ez a találkozó megegyezés nélkül ért véget Ferguson pihenőjének kérdésében, de az edző csalódottan maradt. Úgy vélte, hogy a szegény 1997–98-as szezon kulcsjátékosai sérüléseinek következménye, és elégedetlen volt az összpontosítás hiányával kapcsolatos vádakkal.

Nehéz elhinni, hogy Sir Alex valóban távozhat, de mint látjuk, ma már ritkán maradnak az edzők legalább 5 évig egy klubnál, a mostbet hu honlapja pedig folyamatosan ad oddsokat a legjobb futballedzők elbocsátására.

fergusson1

Ezt az incidenst követően Ferguson tárgyalásokat kezdett egy új szerződésről, de Edwards ragaszkodott ahhoz, hogy visszatérjen a sikeres vezetési stílushoz, ami Ferguson esetleges lemondásáról szóló heves szóbeszédhez vezetett.

1999-ben Ferguson új szerződést írt alá, de a Bajnokok Ligája döntője után újra előkerült a konfliktus Edwardsszal. Edwards felszólalt az ellen, hogy Ferguson a klubnál maradjon, miután lemondott menedzserei posztjáról, ami Ferguson nemtetszéséhez vezetett.

2001-ben, miután megnyerte a bajnokságot, de nem jutott be a Bajnokok Ligájába, Ferguson bejelentette, hogy a következő szezon lesz az utolsó. Ezt a döntést a játékosok megértéssel fogadták, és meglepte a klub vezetőségét, akik elkezdték keresni az utódját.

A Manchester United igazgatótanácsa egyöntetűen Wengert tartotta az ideális jelöltnek Ferguson helyére. Wenger kezdeti érdeklődése ellenére visszautasította az ajánlatot, és úgy érezte, kötődik az Arsenalhoz.

Ezután a klub vezetősége Sven-Göran Erikssonhoz fordult, aki beleegyezett a Manchester United élére, de végül Ferguson a maradás mellett döntött, ami minden fél számára meglepetés volt.

Ferguson lemondásának bejelentése negatív hatással volt a csapatra, és a 2001–2002-es szezon az elmúlt évek egyik legrosszabb szezonja lett. Miután azonban a maradás mellett döntött, Ferguson ismét sikerre vezette a Manchester Unitedet, bizonyítva fontosságát a klub számára.