május 20, 2024

Így pótolnák a vizet a Duna–Tisza közi Homokhátságon

homokhátság-vízhiány

Fotó: Magyar Hírlap

Pénteken helyszíni bejárást tartott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Lenkei Róbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja a körzet vízügyi szakembereivel közösen. A szemle célja a Duna–Tisza közi Homokhátság területének vízhiányát megoldani hivatott projekt előkészítése, valamint műszaki tartalmának megismerése volt – írja a magyarhirlap.hu.

A Duna–Tisza közi Homokhátság vízpótlásának megoldása kiemelt jelentőséggel bír a térség életében. Lezsák Sándor országgyűlési képviselőként már 1995 óta dolgozik azon, hogy orvosolják ezt a problémát.

Az eddigi kudarcos időszakot azonban most felváltotta a cselekvés időszaka. Két és fél évtizedes előkészítést és egyeztetést követően, 2020-ban kapott új lendületet a homokhátsági kezdeményezés. Két évvel ezelőtt, többek között a belügyminiszter hathatós közreműködésével az Országos Vízügyi Főigazgatóság elkészített egy szakmai anyagot a Homokhátság vízpótlására.

A bejárás célja a projekt főbb műszaki tartalmának részletes megismerése, valamint pontos tájékoztatás kérése volt, hogy hogyan tervezik enyhíteni a vízhiányt a Hátságok. A bejáráson részt vett Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Illés Lajos, a VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója, Laurinyecz Pál, a VIZITERV Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettese és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja.  A delegáció több, a vízpótlás szempontjából fejlesztésre váró helyszínt is meglátogatott.

Magyarország kormánya figyelembe vette az érintett szakmai javaslatokat, és két ütemben, 2020 végén 1,7 milliárd forint, 2021 végén pedig 4,5 milliárd forint összeget különített el a Duna–Tisza közi Homokhátság vízgazdálkodási állapotának javítása és helyreállítása elnevezésű projekt tervezésére, a tervek elkészítése, valamint a kivitelezéshez szükséges engedélyek beszerzésére. Ez a döntés hatalmas jelentőségű a térség életében, hiszen a Homokhátság jelenlegi helyzete rendkívül súlyos, és nagyon fontos ennek a kérdésnek a mielőbbi megoldása, amelybe nemcsak a szakembereket, hanem a kisközösségeket is be kell vonni, akik már eddig is kiemelkedő munkát végeztek a térség fejlesztése érdekében.