július 14, 2024

Kiemelten támogatják az őshonos fajták megőrzését

Magyar szürke szarvasmarha gulya

Fotó: Komka Péter/MTI

Nagy energiát és jelentős forrást biztosít az Agrárminisztérium az őshonos fajták, például a szürkemarhák állományának megőrzésére és fejlesztésére – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, az Agrohof Kft. által szervezett hagyományteremtő Gulyahajtás megnyitóján, Tiszaugon, a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Feldman Zsolt – a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint – kiemelte, hogy történelmünk során az egyik legfontosabb exportcikknek számított a szürkemarha, amelynek gazdasági hasznosítása az elmúlt száz évben jelentősen csökkent.

Napjainkban a magyar mezőgazdaság szimbolikus állatának tekinthető, ennek az őshonos fajtának a megőrzését pedig az agrártárca is fontosnak tartja – írták.

A szürkemarha-tartók az őshonos fajták támogatásának keretében évente 500 eurós forrást igényelhetnek egyedenként – jelezte az államtitkár, aki szerint a pénzügyi segítség nagyban hozzájárul a 10 ezer egyedből álló hazai állomány fennmaradásához és jövőbeli fejlődéséhez.

Feldmann Zsolt a tárca közleménye szerint a szakmai rendezvényen kitért arra is, hogy a szürkemarha hungarikum, amelynek fennmaradásában szerepet vállalnak a génmegőrző intézmények is.

Megjegyezte: a szürkemarha legnagyobb fenntartója a magyar állam: a nemzeti parkokban – a Hortobágytól egészen a Fertő-Hanságig – nagyon szép és jelentős állomány található.

A régi tiszaugi hídon több mint 350 szilaj szürkemarhát hajtottak át szombat délelőtt, a gulyahajtás mellett mezőgazdasági gépekkel is megismerkedhettek  a hagyományőrzőnek szánt szakmai rendezvényen.

MTI