április 22, 2024

Már lehet pályázni a gombatermesztő üzemek fejlesztésére

gomba gombatermesztés

Zsákos laskagomba a Pilze Nagy Kft. termesztõtelepén. A cég 1997 Ûta termeszt laskagombát, melyhez 2003 Ûta a termesztõzsákokat is saját üzemükben állítják elõ. 2008 Ûta pedig biogázüzemben hasznosítják újra a letermett alapanyagot. A megye legnagyobb laskagomba integrátora és exportõreként fõleg nyugat eurÛpai országokba szállítanak, de jelen vannak a romániai piacokon is. A Pilze-Nagy Kft. szállítja külföldre az ország laskagomba exportjának a felét. A céget az üzemméret és az éves forgalom alapján EurÛpa legnagyobb laskagomba üzemei között tartják számon.MTI Fotó: Ujvári Sándor

A Vidékfejlesztési program keretében  20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra szeptember 13-tól lehet a pályázatokat benyújtani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az agrártárca közleménye szerint.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett “superfood” kategóriába tartozó élelmiszer. Termesztése a környezetet is kevésbé terheli, mivel a gomba vízlábnyoma a legalacsonyabb az összes élelmiszer között; 1 kilogramam gomba előállításához mindössze 5-8 liter víz szükséges.

Hozzátette, a pályázat lehetőséget biztosít új komposztüzem vagy gombatermesztő létesítmény kialakítására, a meglévő termesztőkapacitások bővítésére, illetve technológiai korszerűsítésére. Emellett támogatásban részesülhetnek a legmodernebb, áruvá készítést szolgáló eszközök, gépek beszerzései is.

A miniszter kifejtette, a felhívás kiemelt figyelmet fordít a környezetterhelés csökkentésére. A pályázat ezért lehetőséget biztosít a zárt rendszerű, a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő, a levegőtisztasági előírásokat kielégítő gombakomposzt üzemek létesítésére. Emellett lehetőség van az energiahatékonyságot növelő korszerűsítésekre és a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák telepítésére is.

Nagy István hangsúlyozta, a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 2 milliárd forint lehet. A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon megismerhetők – áll a közleményben.

MTI

MTI Fotó: Ujvári Sándor