május 20, 2024

Mit kell belefoglalni az egyetemi önéletrajzodba, ha továbbképzésre jelentkezel?

önéletrajz

Általánosságban elmondható, hogy az önéletrajzod hasonló lesz ahhoz az önéletrajzhoz, amelyet akkor hoznál létre, amikor egy állásra jelentkeznél. Mindegy, hogy egy bolti eladói állásra jelentkezel, vagy egy online casino ügyfélszolgálatosa akarsz lenni, sok minden áll vagy bukik azon, hogy milyen életrajzot adsz be. Ne feledd azonban, hogy ezt a dokumentumot a kiválasztott tanulmányi programhoz kell igazítani annak érdekében, hogy megmutasd a felvételiztető csapatnak, hogy Te vagy a jó választás.

A jó önéletrajz a következőket tartalmazza:

  • Fejléc, amely tartalmazza az alapvető információkat, például a nevedet és az e-mail-címedet
  • Oktatási előzményeid, beleértve érettségi bizonyítványt és az intézményt
  • Releváns tapasztalatok, például jelenlegi vagy korábbi szakmai szerepek, szakmai gyakorlatok és vezetői tapasztalatok
  • Kutatás és publikációk, beleértve minden olyan kutatási projektet, cikket vagy egyéb publikációt, amelyhez tudományos vagy szakmai pályafutásod során hozzájárultál.
  • Készségek és minősítések, különösen azok, amelyek szorosan kapcsolódnak az tanulmányi területhez
  • Önkéntesség és tanórán kívüli tevékenységek, ha ez az érdeklődési körödbe tartozik

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy adott tapasztalatot vagy készséget bele kell-e foglalni az önéletrajzodba, kérdezd meg magadtól, hogy ez hogyan kapcsolódik ahhoz a programhoz vagy intézményhez, amelyhez jelentkezel. Ha nem közvetlenül az érdeklődési köreidhez és erősségeidhez kapcsolódik, akkor valószínűleg nem szükséges belefoglalni.

Felvételi levél és életrajz megírása: 5 tipp a sikerhez

Testre szabhatod az önéletrajzod a programhoz

Amikor a felvételiztető iskolák áttekintik az önéletrajzodat, mérlegelik a korábbi tapasztalataid és tanulmányaid relevanciáját azzal a programmal, amelyre jelentkezel. Más szóval, összefüggést akarnak látni aközött, amit tettél és ahova el szeretnél jutni.

Javasoljuk, hogy az önéletrajzod megírása előtt tekintsd át annak a programnak a kezdőlapját, amely iránt érdeklődsz. Egyes programokhoz két vagy három év munkatapasztalatra vagy portfólióra van szükség, ezért győződj meg róla, hogy megfelelsz a program követelményeinek.

Ha például érdekel a Master of Science in Cybersecurity program, tekintsd át a program weboldalát, és jegyezd fel annak követelményeit, célkitűzéseit, alapvető követelményeit és az általa használt releváns kulcsszavakat. Ezután győződj meg róla, hogy bejelölöd a kiírt dolgokat, miközben írod a jelentkezést.

Emeld ki az összes releváns tapasztalatot

Míg egyes leendő hallgatók pályafutásukból jelentkeznek az egyetemre, mások az alapdiploma megszerzése után jelentkeznek a programokra. Emiatt nem minden diák rendelkezik szakmai tapasztalattal az önéletrajzában való felsoroláshoz – és ez rendben is van. Téves elgondolás, hogy ha nincs szakmai tapasztalatod, nem írhatsz önéletrajzot. Vannak más típusú élmények is, amelyek ugyanolyan fontosak és hasznosak, ezért mindenképpen emelj ki mindent, ami fontos.

A szakmai tapasztalaton kívül a felvételi bizottságok érdeklődnek az önkéntes munka és az általad elvégzett szakmai gyakorlatok iránt. Ez a tapasztalat ugyanolyan fontos. Minden tapasztalat – legyen az szakmai vagy egyéb – fontos, hogy bemutassa a milyen feladatokat végeztél ezekben a szerepekben, és milyen soft és hard készségeket sajátítottál el. Ez magában foglalhatja a csapatok vagy projektek vezetését, a kommunikációs készségek fejlesztését, vagy az általad elsajátított és szakszerűvé vált speciális szoftvereket vagy programokat.

Mutasd be képességeid

Az önéletrajzodnak tartalmaznia kell egy készség-szekciót, amely kiemeli azokat a technológiákat, készségeket és egyéb kompetenciákat, amelyek relevánsak ahhoz a diplomás programhoz, amelyre jelentkezel. Ha például a Master of Science in Computer Science programra jelentkezel, az önéletrajzodban fel kell sorolnod az általad ismert programozási nyelveket (pl. Python, C++, Ruby on Rails), az általad használt számítógépes alkalmazásokat, valamint azokat a szoftvereket vagy rendszereket, amelyekben jártas vagy.

Tartalmazza a szakmai eredményeket

Tapasztalataid és készségeid mellett a felvételi bizottságokat érdekli az általad megszerzett szakmai képesítés, az elvégzett szakmai képzés, azok a szakmai szervezetek, amelyeknek tagja vagy, valamint minden olyan eset, amelyben esetleg publikáltál. A leendő hallgatóknak, akik érdeklődnek a Master of Science in Project Management program iránt, például fel kell sorolniuk a megszerzett PMP minősítéseket, míg a hallgatóknak, akiket érdekel a Master of Science in Human Resource Management, fel kell jegyezniük a tagságukat az Emberi Erőforrás Menedzsment Társaságba. Ezek az eredmények és tagságok egy másik dimenziót adnak az önéletrajzhoz, bemutatva a munkádon, az önkéntes munkádon vagy a szakmai gyakorlatodon kívüli erőfeszítéseit a karriered előmozdítása és a tapasztalataid növelése érdekében.

Tartsd tisztán

Ajánljuk, hogy az önéletrajzod tömör legyen, és csak ritkán haladja meg az egy oldalt. Magától értetődik, hogy az önéletrajznak tisztának, jól formázottnak, könnyen olvashatónak és elírásoktól és nyelvtani hibáktól mentesnek kell lennie. Egy jól megszervezett önéletrajzot keresnek az iskolák, amely azt mutatja, hogy az önéletrajz megalkotása során kellő gondossággal jártak el. Ne csak felsoroljuk a tapasztalatokat felsoroláspontokban; mondd el nekünk, milyen feladatokat végeztél, és hogy ez hogyan függ össze azzal a programmal, amelyre jelentkezel. Az önéletrajzod a te tükörképed – szeretnék látni, hogy csiszolt és részletes, és szeretnénk megérteni, hogy milyen a háttered, és milyenek voltak az élményeid, tapasztalataid.

Összegezve

A továbbtanulási jelentkezés lehet egyszerre izgalmas és stresszes. Szerencsére rendelkezésre állnak a felvételi tanácsadók és a beiratkozási trénerek, hogy segítsenek az út során, és hogy a folyamat a lehető legzökkenőmentesebb legyen. Ha kérdéseid vannak a jelentkezésed és a kapcsolódó anyagok előkészítése során, ne félj segítséget kérni. Végső soron a felvételi csapatok biztosítani akarják, hogy jól illeszkedj a programjukhoz, és hogy a programjuk valóban jól illeszkedjen hozzád. Ne habozz kapcsolatba lépni a kari tagokkal az érdeklődési programjában, ha konkrét kérdéseid vannak a továbbképzési programmal kapcsolatban. Ha általánosabb kérdéseid vannak a jelentkezési folyamattal, a diplomád kifizetésével vagy az intézmény egészével kapcsolatban, kérj segítséget egy beiratkozási tanácsadótól az út során.