április 24, 2024

Növényvédelem: Augusztusi teendők a kertben

növényvédelem: lisztharmat ellen

Habár augusztusban még napközben igen meleg van, a kánikula sem ritka, az éjszakai hűvös pára kedvez a gombák elszaporodásának. Összegyűjtöttünk olyan aktuális teendőket, amelyet feltétlenül el kell végezni a kertben, a későbbi károk elkerülése érdekében.

Gyakori gombabetegségek és kártevők a kertben

A biokertészeti eljárásoknál egyetlen járható út a megelőzés, illetve ha eleve rezisztens fajtákat választunk, és a talajt mulcsozzuk. Fontos, hogy az öntözésnél sosem a lombozatot, hanem a töveket locsoljuk.

Lisztharmat

szőlő lisztharmat

A gombabetegségeknek különösen kedvez a meleg nappalok mellett a hűvösebb és nyirkos éjszakai hőmérséklet, gyakran jelenik meg a leveleken és a hajtásokon a lisztharmat. Biokertészeti eljárásként ajánlható a szódabikarbónás permetezés, hatásos gombaölő-szert készíthetünk víz és szódabikarbóna 1:10 arányú keverésével. Jó tudni, hogy ez az olcsó háztartási anyag környezetbarát növényvédelmi szerként az Európai Unió által is engedélyezett.

Fitoftóra

paradicsomvész

A fitoftóra nevű járványos gombabetegség, a paradicsom, illetve a burgonya egyik legnagyobb ellensége, paradicsomvészként és burgonyavészként ismert. A paradicsom permetezése egyszerű, és környezetbarát házi keveréket összeállíthatjuk kevés vízből, szódabikarbónából, olívaolajból, és környezetbarát mosogatószerből, amelyre a könnyebb tapadás miatt van szükség.

Másik hatásos és bevált szer a 4 l vízből és 1 l tejből készült oldat, amelyhez adjunk 1 kanál mosogatószert és csipetnyi rézgálicot (rézszulfátot).  A permetezést heti gyakorisággal, az első zöld bogyó megjelenésétől végezzük.

Gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke elszaporodása egyre nagyobb kárt okoz a hazai kertészetekben is, a szubtrópusi Észak-Afrikai és Eurázsiai területekről származó kártevő főként a kukoricára veszélyes, de a dísznövényeket, konyhakerti zöldségféléket–paradicsom, paprika fajtákat sem kíméli. Gyéríthető kézzel is, azonban a hernyói könnyen berágják magukat a termésbe, a károkozást egy nagy kerek lyuk mutatja. Elhelyezhetünk feromon csapdát, termésvédő zsákot, amely a poloska ellen véd, vagy Bacillus thuringiensis tartalmú szerrel például a Dipel-lel, amely gazdaboltokban kapható.