június 20, 2024

Paradicsom ültetése, hónaljazása, levelezése

paradicsom

A paradicsom az egyik legfontosabb növénye a házi zöldségtermesztésnek, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű termésünk legyen metszési és ápolási feladatok elvégzésére van szükség. Sajnos a kártevői és kórokozói nagymértékben elszaporodhatnak, így gyakran sikertelen a védekezés a magasabb ráfordítási költségek ellenére is. A kacsozás, vagy más néven hónaljazás az egyik legfontosabb ápolási munka. Heti egy alkalommal szükséges elvégezni, ami egy átlagos konyhakertben kevesebb, mint fél óra ráfordítást igényel.

Hasznos tippek a paradicsom ültetéséhez

Ültessük árokba

A paradicsom járulékos gyökérképződési hajlammal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy az esetlegesen az ültetés során földbe kerülő szárrész ízeiből (nóduszaiból) gyökér képződik. Kihasználva ezt a tulajdonságát gyakori megoldás, hogy a megnyúlt palántákat egy árokba ültetik, így a nagyobb gyökértömegnek köszönhetően jobb lesz a növény teljesítőképessége. A szárakat elfektetve csak a hajtásvégeket hagyjuk ki a talajból, és a leveleket távolítsuk el a földbe helyezett szárról: a növény rövidesen függőleges irányt fog felvenni. A paradicsom mivel nem kedveli a monokultúrát, a szabadföldi termesztésnél a burgonyafélék családjába tartozó növények és saját maga után legalább 3-4 év szünet után kerüljön csak.

Folyton növő és determinált (meghatározott növekedésű) paradicsom jellemzői

Termesztési szempontból a paradicsom kétféle lehet: a folyton növő főhajtásának növekedése korlátlan, burjánzó szárat és hajtásokat nevel, és a két virágfürt között általában 3 levél fejlődik. Manapság az ún. paradicsomfa is igen népszerű a kiskerttulajdonosok körében.

A determinált paradicsom további alfajokra osztható: törpe, közepes növekedésű, és erős növekedésű determinált fajokra. A hajtásainak csúcsán mindig virágzat képződik, ezeket a fajtákat metszeni sem kell, mivel egy idő után megáll a növekedésük és több termést sem hoznak.

paradicsom ültetése

Hosszúnappalos, közepes vízigényű növény

Kedveli a fényt, minimum 12 óra megvilágításra van szükség a fejlődéséhez, ettől lesz a termés érett, elég lédús és édes. Habár vízigénye közepes, a júniusi-júliusi aszály egybeesik a virágzás, a terméskötés, és a bogyónövekedés időszakával, így 150-200 mm öntözővíz szükséges a természetes csapadék mellett.

A paradicsom hónaljazása (kacsozása)

A hónaljazás a szabadföldön támrendszer mellett nevelt és a hajtatott növények egyik fontos ápolási tevékenysége. Célja a folyamatos növekedésű fajták növekedésének szabályozása, a burjánzó szárak alakítása, annak érdekében, hogy minél magasabb terméshozamot érjünk el. Ha az indák elszaporodnak, azzal megnő a fotoszintetizáló felület, így a növény nem a bogyók érlelésére, hanem a lomb fenntartására koncentrál, ráadásul ez a termés ízének is a rovására megy.

A kacsozás ideje

A munkálatokra a kora reggel ideális, könnyebben törhetők a szárak. Később a nap melegétől puhább lesz, és szakadásra hajlamos, így a növény ideális táptalaja lenne a különböző kórokozóknak.

Hogyan hónaljazzunk?

Cél az, hogy egy központi főhajtás legyen néhány erős ággal. Vizsgáljuk meg a kisebb hónaljhajtásokat, (a főhajtás és az ágak találkozásánál). Ezek új növényt próbálnának fejleszteni a későbbiekben, feleslegesen növelve a zöldállományt. Ezért még addig kell eltávolítani, amikor kicsik. Csípjük le kézzel (nem leszakítva!), de a vastagabb hajtásokhoz lefertőtlenített metszőollót, vagy kést is használhatunk. A legmagasabban növő virágot és a virág felett növő hajtásokat se metsszük le, mivel ezek hozzák a további virágokat. Ha a földből második főhajtás hajtana ki, távolítsuk el.

Milyen gyakran kell kacsozni?

Heti egy alkalommal szükséges, egy átlagos konyhakertben kevesebb, mint fél órát vesz igénybe. A folyton növő fajtákat rögzíthetjük növényklipsszel, vagy fel is kötözhetjük.

A paradicsom levelezése

A levelezésre (levelek eltávolítására) azért van szükség, mivel legtöbbször az alsó levelek árnyékban vannak. Fény hiánya miatt kevésbé fotoszintetizálnak, és ezeknek a leveleknek a fenntartása elveszi a növény energiáját. Kiültetetéskor a földre hajló 1-2 levelet távolítsuk el. Amíg a folyton növő és féldeterminált fajtáknál 1 m-es magasságtól kezdjük meg az alsó levelek rendszeres eltávolítását, addig a determinált fajtáknál nincs szükség további levelezésre.

A levelezés ideje

A kora reggeli órák ideálisak, egy-egy alkalommal 1-2 levelet távolítsunk el. A cél az, hogy az érés kezdetére a legalsó érésben lévő fürtig elérjünk. Ha több fényt kap a fürt, az a zamatára is jó hatással lesz.