június 14, 2024

Számos pályázat segíti az állattenyésztés megújítását

tehén-Holstein-fríz-szarvasmarha

Holstein-fríz tehenek bírálata a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron Hódmezõvásárhelyen 2022. május 5-én. MTI/Rosta Tibor

Már csaknem 1600 milliárd forint értékben kötöttek le pályázatokat a gazdálkodók a vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezett szakmai fórumon csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

Feldman Zsolt a Közös Agrárpolitika (KAP) kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasággal és az élelmiszertermeléssel szemben sokrétűek az elvárások, amelyekhez a magyar agráriumnak is alkalmazkodnia kell. Magyarország abban érdekelt, hogy a KAP stratégiai terveit még a nyáron elfogadja Brüsszel, így a felkészüléshez a minimálisan megfelelő idő rendelkezésre állhat az agrárágazat számára – jelezte.

A vidékfejlesztési források kapcsán arról beszélt, hogy négy és félszer többet szeretnének gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani, mint a korábbi uniós költségvetési időszakban.

Az államtitkár a KAP zöld intézkedéseivel összefüggésben kitért arra, hogy azok egymásra épülnek és kiegészítik egymást, a termelők pedig a saját szükségleteik alapján meg tudják határozni, hogy a többletvállalásokon keresztül milyen támogatásokat tudnak igénybe venni.

Feldman Zsolt a közlemény szerint kifejtette, hogy az agrár- és élelmiszeripari beruházási támogatásokhoz kapcsolódó fő célkitűzések a pénzügyi megalapozottság növelése, a termékpálya-szemlélet érvényesítése, valamint a tartós ellátásilánc-kapcsolattal rendelkező pályázók előnyben részesítése a komplex beruházásoknál. Emellett fokozni kell a versenyképességet és a mezőgazdaság hozzáadott értékét is – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az agrártárca az új állatjóléti beavatkozásokkal elsősorban az állatjóléti feltételek javítását, és ehhez kapcsolódóan az állomány állategészségügyi helyzetének javítását tűzte ki célul. A kiskérődző, méh, baromfi, sertés, tejelő szarvasmarha és húsmarha állatjóléti támogatási jogcímek egy része már az idén elindul a vidékfejlesztési támogatások keretében.

Előadásában az államtitkár kitért az agrárium megújításával kapcsolatban a generációváltásra is, mivel a fiatal gazdák támogatása, valamint a tudásátadás kiemelt feladata az AM-nek. Hozzátette, képzésre, tájékoztatásra, a tanácsadással kapcsolatos feladatokra és az innovációval összefüggő tevékenységre csaknem 90 milliárd forintot fordítanának az elkövetkező időszakban.

A legfontosabb rövid távú kihívás az állattartásban, hogy a gazdálkodók élni tudjanak az elmúlt egy évben nekik ítélt forrásokkal és fejlesztési lehetőségekkel – fűzte hozzá Feldman Zsolt a közlemény szerint.

MTI

Címlapkép: Holstein-fríz tehenek bírálata a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron Hódmezõvásárhelyen 2022. május 5-én.
MTI/Rosta Tibor