július 21, 2024

Szlovákiában újra támad a sertéspestis

malac-disznó-sertés sertéstelep

Fotó: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Szlovákiában az afrikai sertéspestis első igazolt előfordulása, azaz 2019. július 25-e óta 2022. augusztus 31-ig – házisertéseknél 43 tenyészetben, valamint elhullott vagy elejtett vaddisznók esetében – összesen 4079 igazolt fertőzést állapítottak meg. Szlovákia számára a legnagyobb veszélyt ebből a szempontból továbbra is a környező országokból, Magyarországról, Lengyelországból és Ukrajnából behurcolt fertőzés jelenti – írja a felvidek.ma.

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Idén eddig öt esetben mutatták ki Szlovákiában házisertéseknél. Az utolsó igazolt eset idén július 26-án fordult elő a Nagymihályi járásban, ahol 62 sertést kellett likvidálni, derül ki a mezőgazdasági minisztérium jelentéséből.

A tárca szerint elsődleges feladat a a nagyüzemi sertésfarmok és a házi gazdaságok védelme, ahol a nevelt sertések száma évről évre jelentősen csökken, a nyilvántartás szerint idén augusztusban 424,1 ezer volt.

A legnagyobb sertésállományok főként Délnyugat-Szlovákiában vannak, itt a legnagyobb a veszélye a sertéspestis előfordulásának, ezért itt van szükség a legnagyobb óvatosságra.

A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

Az ASP nagy gazdagsági kárt okozó fertőző betegség, mert a betegségtől addig mentes országokba/régiókba való behurcolását követően csak szigorú intézkedésekkel és jelentős anyagi áldozatok árán lehet felszámolni. Ugyanis a fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni, az állattetemeket a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, a felszámolt sertésállományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni.

Az említett intézkedések és korlátozások közvetlenül, vagy közvetve súlyos pénzügyi veszteséget okoznak a sertéstartóknak és a velük kapcsolatban álló felvásárlóknak, exportőröknek, vágóhidaknak és húsfeldolgozó üzemeknek is.

Forrás: NZS/Felvidék.ma/Webnoviny

Címlapkép: Illusztráció / Fotó: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT