április 30, 2025

Új rezisztens szőlőfajtákat fejlesztettek ki magyar szakemberek

Szent-György-hegy-balaton-szőlő

Szõlõtõkék a Szent György-hegyi bornapok rendezvénysorozat megnyitójának helyszínén, a Szászi Birtokon, Hegymagas községben 2024. április 23-án. Az április 28-ig tartó program során borversenyre, bortúrákra, borkóstolóra várják az érdeklõdõket. MTI/Katona Tibor

A Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma sikeresen megvalósította piacvezérelt kutatás-fejlesztési projektjét, melynek során a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztettek. Az elnyert és felhasznált támogatás teljes összege közel 450 millió forint volt.

A projekt eredményeképpen létrejött egy rezisztens, vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény a Balaton-felvidéken,

mely számos információt biztosít a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztéstechnológiai értékeiről. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, mely a hagyományos szőlőfajtáknál rengeteg anyagi ráfordítást igényel – írta meg a Magyar Nemzet.

Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növénykondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő- és borágazat számára.

A három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának és borászati technológiájának kidolgozott leírása elérhető lesz:

egyrészt a gazdáknak segítheti az elérni kívánt borstílus, borkategória megteremtését, másrészt más közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépésekről kaphatnak ezáltal információt.

A rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiájának kidolgozásával

a kijuttatott növényvédő szerek mennyisége jelentősen, 80-90 százalékkal is csökkent,

aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag-kibocsátás is csökkenthető. Mindezzel erősödik a tudatos élelmiszer-fogyasztás, a környezetünket kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása.

A projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását segítette elő. Ezen technológiák külföldi területekre is adaptálhatók, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban.

A fentiek eredményeképpen az új szőlészeti és borászati technológiára alapozva több olyan új borterméket fejlesztettek, mely magas hozzáadott értéket és presztízsszínvonalat képvisel. A projekt zárórendezvényén a szakemberek több új fejlesztésű terméket is bemutattak és kóstoltattak. Ilyen volt az Irsai Olivér – Jázmin fehér bor, a Jázmin fehér bor, a Pinot regina – Pinot noir rozé bor, a Pinot regina rozé bor és a Merlin – Merlot vörös bor. Ezek az innovatív szőlőfajtákból készült minőségi borok nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.

Címlapkép: Illusztráció