május 22, 2024

A talajtakaró növények a kert üres területein is jól mutatnak

borostyan min

Egyre gyakrabban láthatunk színes mulccsal vagy murvával fedett területeket, azonban a talajtakaró növényekkel zöldebb, egyben természetes összhatást érhetünk el. Igen nagy a választék, akár lágyszárú évelőkkel, vagy cserjékkel, félcserjékkel kitölthetjük az üres helyeket, legyen szó árnyékos, vagy napos helyekről.

A kerttulajdonosok gyakori problémája, hogy a fák környékén a gondozás ellenére is kipusztul egy idő után a gyep. A különböző talajtakarók változatosan telepíthetők a fa tövébe, de nagyon jól mutatnak sziklakertben és évelő ágyásban is. A kiválasztásnál érdemes figyelni arra, hogy árnyékos, vagy napos helyre ültetjük.

houttuynia cordata kameleon level min

Talajtakaró növények félárnyékos, árnyékos területekre

A borostyán igen kedvelt, sokan futtatják fel falra, vagy kerítésre. Előnye, hogy nem igényel különösebb gondozást, gyorsan befutja a területet. Jól tűri a szárazságot, így még kánikula idején sem kell különösebben aggódni a kiszáradás miatt. Számos fajtája kapható, árnyékos területen is jól fejlődik.

aborostyan lizinka min

Nagyobb kertekben egyre többen építenek tavat. A kaméleon virág, vagy a sárga virágú pénzlevelű lizinka jó választás tópartra, de beültethető a sekély vízbe is. Különösen szép látványt nyújt a víz felszínén elterülő növény, amely késő tavasztól, egészen nyár végéig virágzik, és szép dísze a tónak, és a kertnek.

Talajtakaró növények napos helyekre

aborostyan1 varjuhaj min

Napos helyekre, és árnyék nélküli területekre kiváló az őshonos vad kakukkfű, a varjúháj félék számos fajtája, vagy az örökzöld orbáncfű. Gyakran választják a magasra növő gyapjas tisztesfüvet, amelyet nyuszifülként is hívnak.

Talajtakaró rózsák

aborostyan1 varjuhaj2 min

A talajtakaró rózsáknak és törpe ágyásrózsáknak népes csoportja kapható. Széles körben telepíthető: jól fejlődik cserjék és fák alatt, de ágyásba is ültethető, vagy üres területek elfedésére, díszítésére is kiváló. Nemcsak a kerttulajdonosok portáját díszítik az apró pompás virágok, érdemes balkonra virágtartóba telepíteni. A rózsák egész nyáron az első fagyok beálltáig szorgosan hozzák a virágokat. További előnye, hogy kevés gondozást igényel, és ellenáll a téli fagyoknak.