június 15, 2024

Mikor szedjük fel a kardvirág hagymát

Mikor szedjük fel a kardvirág hagymát

A hagymás virágok töretlen népszerűségnek örvendenek, azonban a kezdő kertészeket gyakran téveszti meg az ültetési idejük: egy részük, mint például a kardvirág tavaszi ültetésű, addig a tulipán az őszi ültetésű hagymások közé sorolható. Fontos tudni, hogy a kardvirág gumóit télire fel kell szedni, és megfelelő helyen kell tárolni.

A hagymás virágok típusai

A kardvirágot (Gladiolus) a közismert dáliával, írisszel és begóniával együtt tél végén, tavasszal ültetjük el. A klasszikus tavaszi hagymásokat, mint a tulipánt, a nárciszokat, vagy a jácintokat pedig ősszel ültetjük és hagymáikat télire sem szedjük fel.

A hagymák, és gumók felszedésének ideje

A kardvirág gumói nem viselik el a téli hideget és a fagyokat, ezért védett helyen kell tárolnunk a következő ültetésig. Hogy mikor szedjük fel a kardvirág hagymát, azt az aktuális időjárás is meghatározza. Akkor ajánlott belefogni, ha már az első éjszakai fagyok beköszöntek, még az sem ritka, hogy november elejéig kell várnunk, hogy a föld feletti része teljesen elszáradjon. Miután a lombja megbarnult óvatosan ássuk ki a földből a gumókat, de vigyázzunk, nehogy megsértsük a szerszámmal. Húzzuk ki, majd rázzuk le a földet. Gyakran láthatók apró kis gumókezdemények is az alsó részén. Ezt követően pár napig hagyjuk kiszáradni a szabadban, és a kis gumók is könnyedén leválaszthatók.

Mikor szedjük fel a kardvirág hagymát

A hagymák, és gumók tárolása télen

A gumókat válogassuk szét, a beteg vagy sérült példányokat dobjuk ki. Vágjuk vissza a szármaradványokat pár centisre, majd helyezzük el a gumókat egy dobozban, és meleg jól szellőző helyiségben legalább két hétig teljesen szárítsuk ki. A kiszáradt gumók papírzacskókba téve  a nyugalmi időszakban száraz, fagymentes helyen tarthatók, akár az alagsorba homokba helyezhetjük. A tárolás ideális hőmérséklete kb. 5-10 Celsius fok.