június 15, 2024

Muskátli betegségek

muskátli kártevői

A dísznövényeken előforduló kóros állapotok és kártevők elleni védekezés nem egyszerű, de nem is lehetetlen vállalkozás. A muskátli esetében négy betegséget kell megemlítenünk: vírusos levélfodrosodás, xantomónászos kór, botritiszes betegség és muskátlirozsda. Lássuk, mit tehetünk a legtöbb teraszt és balkont díszítő muskátlik aprócska kártevői ellen!

Tudnunk kell, hogy a kórokozók által okozott elváltozásoknál a megelőzés kulcsfontosságú, hasonlóan a kártevők elleni védekezésben. Fordítsunk kellő figyelmet a gondozásra! A muskátli határozottan nem kedveli a túl sok vizet. Öntözzük rendszeresen, de az alátétben soha ne álljon folyamatosan a víz, mert ettől megfulladnak, elpusztulnak a gyökerek. Kifejezetten imádja és igényli is a fényt. Északi fekvésű erkélyeken, erős árnyékban a virágzás jelentősen csökken, vagy el is maradhat. Szobában egyáltalán nem tartható: a levele sárgul, majd a növény felkopaszodik. Probléma léphet fel a túlzott mértékű tápoldatozás kapcsán is. Bár a muskátli nem kényes növény, a túl sok tápoldat a gyökereket megégeti, a tő pusztulásához vezethet. Ha a hajtások és levelek hirtelen satnyulni kezdenek, színük mattá válik, vegyük ki a tövet az edényből, rázzuk ki a földet a gyökerek közül, vágjuk le az elhalt gyökereket, és ültessük a növényt friss földbe. Két-három napig tegyük közvetlen napsütéstől védett helyre és ne öntözzük. Az Alza kertészeti szekciójában ehhez a folyamathoz is sok hasznos kelléket találhatsz.

Muskátlirozsda

Kizárólag az állómuskátli nyavalyája. A levél fonákján koncentrikus körökben porzó rozsdatelepek fejlődnek, míg a színén ezek a foltok sárga színűek. Réztartalmú vegyszerrel védekezhetünk ellene.

Szürkepenész vagy botritiszes betegség

A gomba a sárgult, elhalt leveleket, az elnyílt virágokat veszélyezteti elsősorban akkor, ha csapadékos, párás az időjárás és sűrű a muskátli lombozata. A beteg növényi részeken szürke színű penészréteg fejlődik. Legegyszerűbben a növények tisztogatásával, az elöregedett, sárgult levelek és az elnyílt virágok lecsipegetésével védekezhetünk ellene. A ritkább öntözés, futómuskátli esetén a hosszú hajtások átmozgatása, levegőztetése is segít.

Xantomónászos betegség

A muskátli legveszélyesebb betegsége a baktériumos rothadás, azaz a xantomónászos kór. A levélen az érközökre kiterjedő, sötétbarna foltok figyelhetők meg. Később a szállítónyalábok elzáródása miatt a hajtás, illetve a tő is elpusztul.

Vírusos levélfodrosodás

Ezzel a megbetegedéssel a muskátli levelén először sárga kör vagy csillag alakú foltok jelennek meg, néha gyűrűk is kialakulnak. Később a foltok közepe elhal, megbarnul, majd átlyukad. A levelek torzulnak, hullámossá, sárgás színűvé válnak. A betegség előrehaladtával a növény növekedése lassul, alig virágzik.