július 14, 2024

Bazsalikom: Tippek a házi termesztéséhez

basilikom

A bazsalikom egyike a legkedveltebb fűszereknek, jellegzetes aromája miatt nagyon jól kiemeli az egyes ételek ízét. Kis cserepes formában a legtöbb nagyobb élelmiszer áruházban megvásárolhatjuk, azonban gyakori probléma, hogy a gondos ápolás ellenére könnyen elpusztul.

A bazsalikom népszerű mediterrán fűszernövény, a szárított konyhakész változata mellett egyre többen vásárolják meg, vagy ültetik ki a teraszra és a kiskertbe, hiszen ha friss növény levelét megdörzsöljük, az olyan kellemes illatot áraszt, hogy rögtön kedvet kapunk akár egy egyszerű tésztás étel elkészítésére is.

Hasznos tippek a bazsalikom termesztéséhez

Ahhoz, hogy szép élénk színű húsos levelű növényt tudjunk otthon nevelni, elég pár szabályt betartani. A bazsalikom egynyári növény és rendkívüli módon kedveli a meleget és a napfényt. Akár a konyha ablakában is jól érzi magát, viszont ebben az esetben ültessük át nagyobb cserépbe, és hetente tápoldatozzuk.

basil2

Bazsalikom nevelése vetéssel

A bazsalikomot magról vetéssel és palántaként ültethetünk. Fontos, hogy jó minőségű vetőmagot szerezzünk be, de vigyázzunk arra, hogy 4-5 magnál többet egy lyukba ne helyezzünk. Termékeny, jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, a talajt sose tömörítsük, hanem inkább lazán hagyjuk. Gondoskodjunk a folyamatos nedvességről, de ügyeljünk, hogy sose álljon meg rajta az öntözővíz, erre a célra bőven elegendő egy permetező flakon is. A kikelt magokat aztán megfelelő távolságra ültessük szét egymástól a kert legmelegebb részében, ahol legalább naponta hat órát éri napfény.

Bazsalikom nevelése palántázással

Egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha egészséges palántákat vásárolunk, azonban a bazsalikom a fagyokra (májusi fagyokra is) igen érzékeny. A cserép méreténél jóval nagyobb méretű ültető gödörbe, cserépbe vagy akár balkonládába helyezzük, lényeg, hogy elegendő virágföld legyen a növény fejlődésére. A jó idő beálltával a növény fejlődése is felgyorsul. Gazdag, bokrosabb növényt kaphatunk, ha időnként a legfelső hajtásait visszacsípjük, ezáltal ösztönözzük minél több elágazás növesztésére. Hetente egy alkalommal adjunk az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is.