július 17, 2024

Termesszünk francia tárkonyt: emésztésjavító és gyulladáscsökkentő hatású

Artemisia darunculus

A francia tárkonyt az erdélyi gasztronómia igen kedvelt fűszernövénye, de már az ókorban is termesztették. A kedvező gyógyhatású aromás növény könnyen termeszthető kiskertben napos és félárnyékos helyeken, de cserépben is, nagyobb dézsában nevelhető.

A francia tárkony jellemző tulajdonságai

A francia tárkony (Artemisia darunculus) összetéveszthetetlen, pikáns íze miatt kedvelt fűszernövény, ugyanakkor könnyű gondozása és számos jótékony hatása miatt érdemes a kiskertbe telepíteni. A konyhában sokoldalúan felhasználható. Érdekesség, hogy a poszt szovjet államokban a népszerű Tarkhun üdítőital alapanyaga, vagy a szlovén Potica tészta nélkülözhetetlen hozzávalója.

A francia tárkony közeli rokona az orosz tárkonynak, azonban az utóbbi jóval szegényebb mind aromájában, mind ízhatásában. Már az ókori görögök is termesztették, és kedvező gyógyhatása miatt előszeretettel használták és fogyasztották. Értékességét a levelek felszínén képződő illóolajnak, valamint kumarinoknak, és flavonoidoknak köszönheti.

Habár hazánkban vadon nem terem, kerti körülmények között könnyen termeszthető évelő. Bokrosodásra hajlamos, 80-150 cm magasra nő, az új hajtások évente a tőből hajtanak ki és nyár közepére fejlődnek ki teles mértékben. Jellemzője még a hosszú keskeny levelei, azonban a nyár közepétől kifejlődő virágzata díszítő értékkel nem rendelkezik. Csak vegetatív úton szaporítható, mivel nem termel magot- viszont egy jó anyanövényről tőosztással, vagy a tavaszi tősarjakról könnyen szaporítható amennyiben nem kertészeti árudából vásárolnánk meg.

A francia tárkony gondozása

Mivel szépen bokrosodik, telepítéskor megfelelő térigényére gondoljunk- és kellően nagy dézsát válasszunk. Tavasszal az előző évi elszáradt hajtásaitól szabadítsuk meg. A francia tárkony melegkedvelő, és -15 Celsius fokig a fagyoknak is ellenáll bármilyen védelem nélkül. Általában jól tűri a szárazságot, közepes a vízigénye, viszont az új hajtások kifejlődése, és a virágzása idején rendszeres és bőséges öntözésre van szüksége. A levelei bármikor vághatók és a vegetáció során gyűjthető, de jó tudni, hogy a leggazdagabb aroma és hatóanyag tartalmat a virágzás környékén éri el.

Francia tárkony betegségei

A francia tárkonyt érzékeny lehet a lisztharmatra és a tárkonyrozsdára.

A francia tárkony gyógyhatása

A szárított levele étvágyjavító, emésztési folyamatot elősegítő hatással, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de vérnyomás és vércukorszint csökkentőként is alkalmazzák. Otthoni használat előtt azonban érdemes tájékozódni, és csak ajánlott mennyiséget, az ajánlott időtartam betartása mellett fogyasztani- ellenjavalt a hosszú ideig tartó fogyasztása.