április 25, 2024

Eszterházy torta

Eszterházy torta

Ez a tradicionális sütemény 2 óra munkát és rengeteg hozzávalót igényel. A munka és anyagi befektetés gyümölcse persze egy nagyon finom torta lesz.

Hozzávalók:
A tésztához: 12 tojásfehérje, 28 dkg kristálycukor, 28 dkg darált dió vagy mandula, 5 dkg finomliszt, késhegynyi őrölt fahéj
A tepsi kikenéséhez: vaj, finomliszt
A krémhez: 1 cs. vanília ízű pudingpor, 3 tojás, 4 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 30 dkg vaj
A tetejére: 7 ek porcukor, 1 ek víz, 1 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé
A díszítéshez: durvára vágott mandula, dió vagy mogyoró
(A vaj helyett használhatunk margarint is!)

Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. 5 tepsit kizsírozunk, liszttel behintjük és a masszából egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lángon 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve elmozdítjuk, hogy ne ragadjon le.

A krémhez a pudingport a tojásokkal és egy kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk és a tojásos masszát beleöntjük. Kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, míg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat a krémmel úgy rétegezzük, hogy a torta oldalára is jusson.

Fél órára hűtőbe rakjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel és a tojásfehérjével keverve megmelegítjük, a torára kenjük. Mielőtt megdermedne, az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csorgatunk a bevonatra és fogvájóval átlósat csíkokat vésünk. A torta oldalához pirított mandulát tapasztunk, s rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.