szeptember 28, 2021
Csevapcsicsa

Csevapcsicsa

Ez egy húsimádók kedvence étel, hisz majdnem 100%-ban csak húsból készül, melynek során több fajta húst keverünk össze!

Hozzávalók

50 dkg marhanyak
20 dkg báránycomb vagy birka
30 db sertéscomb vagy lapocka
2 db házias marhahús levesalap (többféle kapható!)
8 g vagy egy nagy csipetnyi szódabikarbóna
1 evőkanál olaj
1 evőkanál citromlé
10 dkg lilahagyma
5 dkg fokhagyma gerezd
só, bors, borsikafű

Elkészítés

A több fajta húsból egy grillen is elkészíthető étel lesz.

Elkészítjük a pácot, mellyel a húst majd össze tudjuk forgatni, hisz jelen esetben nem adunk a húshoz semmiféle anyagot, mely összekötné azt. Egy kis forró vízben teljesen feloldunk 2 db Marha Házias Levesalapot, hozzáadjuk a szódabikarbónát, amit szintén alaposan elkeverünk, ezután belecsepegtetjük a citrom levét, de a magok ne kerüljenek a páclébe! Sót nem kell hozzáadnunk. Amikor elkavartuk, pezsegni fog a szódabikarbónától, melyre azért van szükség, hogy a hús az érlelése folyamán magába szívhassa ezt a folyadékot, hogy puha, ízletes és omlós legyen. Eldolgozzuk, majd félretesszük.

Daráljuk le a húsokat: a marhanyakat, a sertéscombot és a báránycombot. Egy nagyobb keverőtálba tesszük a húsokat, elkezdjük összegyúrni a kezünkkel. Miután összegyúrtuk, adjuk hozzá az előzőleg elkészített páclevünk egy részét. Ne öntsük hozzá egyszerre az egészet, mert azzal nehéz dolgozni és forró lesz. Apránként, 3-4 adagban keverjük össze a hússal, hogy az jól magába tudja szívni. Adjunk hozzá egy kevés borsikafüvet, zúzott fokhagymát és frissen őrölt borsot, majd ezekkel is alaposan gyúrjuk össze. Fóliázzuk le az edényt, rakjuk hűtőbe, és hagyjuk, hogy összeérjenek benne a hozzávalók. Kb. bő fél napig hagyjuk állni.

Ha tehetjük, grillezzük a hús rudakat. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a serpenyő alatt gyújtsunk be, a húsokat jó forró serpenyőbe kell rakni, hogy a külső rétegük meg tudjon pirulni. Kicsit olajozzuk be a kezünket, majd kezdjük el megformázni a húsmasszát hosszú, kb. 8 cm hosszú és 3 cm vastag rudakat formázzunk. A rudacskákat helyezzük forró serpenyőben, pirítsuk meg, amikor a hús elkezd fehéredni, a lángot vegyük vissza alacsonyabb hőfokra és így süssük tovább. 4-5 perc eltelte után kezdjük csak forgatni a hús rudacskákat. A forgatáskor érdemes még hozzáadni egy kis étolajat.

Akkor lesz jó íze az ételünknek, ha a kisült húsdarabokat egy lilahagymás tálba rakjuk, és a vékonyra szeletelt lilahagymába beleforgatjuk. A hagymákra rakjuk rá a minden oldalukról megpirult húsokat és öntsük rá a pecsenyelevet, majd rázzuk össze.

A csevapot friss kenyérrel, kevés lilahagymával, tejföllel és friss salátával tálaljuk.