június 20, 2024

Málna metszése

málna metszése

Sokak kedvenc bogyósgyümölcse a málna, termesztése nem kíván magas fokú szakértelmet, azonban a bőséges hozamhoz metszésre van szükség. Jó tudni, hogy az egyszer termő málna metszését közvetlen a gyümölcsérés után kell elvégezni.

A málna fajtái és metszése

A málna az egyik legízletesebb bogyós, hazánkban a Dunántúl egyes részein őshonos növény és közepesen igényes növények közé tartozik, és nem bonyolult a gondozása. Attól függően, hogy mikor hoz termést megkülönböztetünk egyszer termő nyári fajtát és kétszer termő, folyton termő málnaként is ismert fajtákat. A színük alapján a piros málnák között egyszer termő és kétszer termőket választhatunk. A bíbor és fekete málna egyszer terem egy szezonban, a sárga gyümölcsűek pedig a kétszer termők közé sorolhatók.

málna metszése

A málna metszése ültetéskor

A bőséges terméshez rendszeres metszésre van szükség, azonban ez nem bonyolult. Jó tudni, hogy a málnavesszők általában két évig életképesek. A kereskedelmi forgalomban az egy vesszővel rendelkező szabad gyökerű sarjak találhatók meg. A vesszők változó hosszúságúak, amelyet javasolt 20-50 cm-es hossznál visszavágni. Ültetéskor pedig vágjuk vissza 15-20 cm hosszúra.

A málna metszése az elsődleges kerti munkák közé tartozik: rögtön tél végén kell megkezdeni. A munkálatokat a vegetációs időszakban, fagymentes időben végezzük, és az első sarjak már 0 fok környékén hajtásnak indulnak.

Az egyszer termő málna metszése

A nyári málna letermett gyümölcstermő vesszőit távolítsuk el tőből a talajszintig, egyrészt újabb termést már nem hoz, másrészt könnyen elszaporodhatnak rajta a következő évi termővesszőket károsító kórokozók és kártevők. Az új, nyár során kihajtott vesszőket ne metsszük, futassuk fel karóra, vagy vízszintesen kifeszített 1-2 huzalra. Az áttelelést követően a következő évben ezeken a vesszőkön fognak a termések kifejlődni.

málna metszése

A kétszer termő/folyton termő málna metszése

A folyton termő fajtáról tudni kell, hogy az első évben ősszel a vessző csúcsán hoz termést, a második idényben pedig a vesszők oldalán az alsó 2/3-on tavasszal. A metszése bonyolultabb kissé, ősszel is el kell végezni. Az utolsó termésig vágjuk vissza a vesszőket, a meghagyott alsó részen fog a következő idényben a málna teremni. Amennyiben ősszel az összes vesszőt visszametsszük, akkor nem kell karózni, viszont a kétszeri termés helyett csak egy málna betakarításunk lesz a következő idényben.

Minden második évben a termő vesszőjét talajszintig kell visszametszeni a letermést követően. Az új friss fiatal málnavesszők intenzív növekedésbe kezdenek, és ősszel termést hoznak. Ezeket a vesszőket ne metsszük, hanem futassuk fel karóra, vagy kifeszített huzalra.