július 21, 2024

Közönséges májusi orgona metszése

májusi orgona

A májusi orgona hazánkban az egyik leggyakoribb cserje, a közönséges és nemesített fajtája is kedvelt, sövényként is kiválóan telepíthető. Tavasszal nyíló jellegzetes virágai jól mutatnak a lakás belterében vázába helyezve. Gondozása egyszerű, de a szép, egészséges külső megjelenéshez ritkítani és metszeni szükséges.

A közönséges májusi orgona jellemzői és gondozása

A közönséges májusi orgona (Syringa Vulgaris) nagy fényigényű cserje. Erőteljes növekedése miatt előszeretettel ültetik kerítések mellé takaró növényként és térhatárolóként. Kedveli a közvetlen napfényt, a tápanyagban gazdag talajt, ugyanakkor külön öntözést nem igényel, hőigénye közepes és jól tűri a téli fagyokat is. Alkalmas fa (metszéssel) illetve bokor típusú kinevelésre, habár önmagától jellemzően bokorrá fejlődik. Az orgona virága az előző évi hajtásain nevelt csúcsrügyből, illetve a közvetlen alatta lévő rügyből fejlődik ki. Elnyílás után hajtás nő ki a rügyből (vegyes rügy). Tudni kell, hogy minél több vegyes rügyet metszünk le, annál kevesebb virágot fog hozni. Abban az esetben, viszont, ha gyenge az orgonánk, akkor érdemes erősíteni a növényt a kevesebb virágzással, amelyek ráadásul élénkebb színűek és illatosabbak is lesznek. Tápanyag-utánpótlásról ajánlott gondoskodni, és a kiszáradás ellen mulcsozással védhetjük.

közönséges májusi orgona

A közönséges májusi orgona metszése

A friss telepítésű, és a pár éves orgonáról távolítsuk a virágzatot és az elvirágzott hajtásokat. Télen metsszük ki a gyenge ágakat és vesszőket.

Fiatalító metszés

Az orgona a törzsének öregedésével jellemzően egyre kevesebb és kisebb virágokat hoz, azonban megfelelő metszéssel évtizedekig megbízhatóan virágzik. Az orgona metszésének technikáját a bokor életkora határozza meg:

Az elöregedett töveket első évben ifjítani kell a sarjak eltávolításával és a beteg sérült ágak tőből való visszavágásával. A következő évben, mikor megjelentek az új hajtások, akkor torz, sérült és beteg ágakat, valamint a földből növő sarjakat távolítsuk el. Tartsuk meg a legtermékenyebbnek számító ceruza vastagságú ágakat, viszont a kis, sokágú hajtások levághatók.

Az idős cserjét 3-4 év alatt teljesen, az ágakat 30-40 cm hosszúra metsszünk vissza, mindig a közepén kezdve és kifelé haladva. Az első évben az ágak egyharmadát, a második évben kifelé haladva a tavaly meg nem metszett ágak fele kerül sorra. A harmadik évben pedig a bokor külső ágait vágjuk le. A vadhajtásait (gyökérhajtásait) vágjuk le a lehető legmélyebben.

Alakító metszés

Az alakító metszést egészséges erős növénynél gond nélkül végezhető, erre ideális az elvirágzást követő időszak. Az elszáradt virágokat már nyáron vágjuk vissza az első ágig.

Közönséges májusi orgona szaporítása

Szaporítható dugvánnyal, sarjhajtással és oltással.