július 25, 2024

Málna ültetése és helyes gondozása

málna

A málna manapság a legdrágábban kapható gyümölcsök közé tartozik, sajnos a klímaváltozás miatt szinte csak hobbikertekben termesztik. Jó hír a balkonkertészeknek, hogy öntermékeny, cserépben nevelhető fajtái is kaphatók. A málnát csak akkor szedjük le, ha már teljesen megérett.

A málna jellemző tulajdonságai

A hazánkban is őshonos málna (Rubus ideus) termesztése jelentősen visszaesett, ennek oka részben a megváltozott éghajlat, hiszen a hidegebb éghajlatot kedvelő növények-így a málna is nem kedveli a tartós meleg szakaszokat.

A málna fajtái

Megkülönböztetünk egyszer termő nyári fajtát és kétszer termő, folyton termő málnaként is ismert fajtákat. Színe alapján piros málnák, sárga, valamint fekete és bíbor málna is termeszthető.

málna gondozása

A málna ültetése

A málna közepesen igényes növények, és nem bonyolult a gondozása, a fajta kiválasztását megelőzően érdemes tájékozódni. A málnatövek 8-10 évig hoznak gyümölcsöket, a vesszők pedig két évig élnek. Az első évben kifejlődött vesszők csak a második évben fejlesztenek virágot, és termést, majd ezt követően elszáradnak. A töveket így érdemes 8-10 év után áttelepíteni. Az egészséges málnatő új gyökérsarjakat és tősarjakat hoz- így újul meg. Hasznos, ha már a vesszők mellé az első évben támrendszert építünk. Az ültetésre legjobb időszak az ősz szeptember és az október. Ültetés előtt a talajt trágyázzuk és műtrágyázzuk. Ha van egészséges málnabokrunk, akkor a gyökérsarja felhasználható szaporításra. Ha nincs, akkor kertészetben is megvásárolhatjuk. Nagy gyökerű sarjakat ültessünk, amelyek tövén legalább két járulékos rügy is látható, amelyet érdemes majd az elültetés előtt pár órára beáztatni. A növényeket 50 cm tőtávolságra, és 50 cm mélyre ültessük. Őszi ültetésnél a vesszőket tavasszal vágjuk vissza nagyjából 10-15 centiméteresre.

málna ültetése

Tippek a málna gondozásához

A málna gondozása nem bonyolult, a megfelelő hely, és öntözés mellett a metszésére kell figyelmet fordítani. Leginkább az enyhén savas, nedves és laza talajt kedveli, ne ültessük meszes, kavicsos, vagy homokos talajba. Telepítsük szélmentes, világos, és félárnyékos helyre. Vízkedvelő növény, rendszeres öntözést igényel különösen száraz időszakban.

A bőséges és finom terméshez rendszeres metszésre van szükség. Erre először tél végén van szükség hasonlóan más bogyósokhoz a ribizlihez és az egreshez. A málna metszése különösebb szakértelmet nem igényel, de a munkát mindig enyhe, fagymentes napokon végezzük el.

málna betegségei

A málnai betegségei és kártevői

A málnára sokféle kártevő és betegség veszélyes, ezek ellen helyes agrotechnikával kell védekezni és megelőzni. Érdemes szaküzletben, gazdaboltban szaktanácsot kérni.

A betegségek között a vessző foltosság okoz problémát, amely nyáron a kéreg elhalásához vezet, azonban az elöregedett vesszők is növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Számos kártevője van, például a cserebogár, pattanóbogár lárva.